Dominik Bombek, koordinator za izobraževanje in stike z javnostjo pri Društvu za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS), se boji, da bo zaradi neustreznega odziva pristojnih institucij vse ostalo le na ravni prijave. »Minilo bo preveč časa, da bi lahko našli povzročitelja pogina rečnih galebov, ki so pri nas ogrožena vrsta.«

Na njivi mrtve obležale tudi ujede

Potem ko je v soboto in nedeljo veterinarsko-higienska služba na območju Ptujskega jezera prevzela okoli 120 poginulih rečnih galebov, so v torek našli še dodatnih dvajset mrtvih ptic, danes le še eno. »Razmere se, kot kaže, normalizirajo, toda izjemno je pomembno, da čim prej dobimo rezultate analiz odvzetih vzorcev organov in vsebine želodca poginulih galebov, da bi ugotovili, s čim so se zastrupili. Mlahave glave, izcedek iz kljunov in driska namreč kažejo na zastrupitev. Če se je to zgodilo na kmetijskih površinah, smo v nevarnosti tudi ljudje, saj se lahko strup spere v podtalnico ali ga po zraku raznese veter,« opozarja Bombek, ki ga preseneča, da pristojnim državnim institucijam za ta velik okoljski problem ni kaj dosti mar. »Razen vas novinarjev se na ornitologe ni obrnil nihče drug,« se čudi Bombek.

Pojasnil nam je, da so rečni galebi mesojede ptice, ki se hranijo z vodnimi organizmi in poginulimi ribami, na poljih pa z deževniki, ličinkami, sesalci…, ki jih na površje spravijo kmetijski stroji. »Ker v jezeru in okoliških vodotokih ni bilo poginjenih rib in drugih vodnih organizmov, sklepamo, da so se galebi zastrupili nekje drugje. Morda na njivah, na kar kaže tudi pet mrtvih ujed, ki smo jih opazili na njivi južno od Ptujskega jezera.«

Ornitologi pristojne pozivajo: Pohitite!

V DOPPS opozarjajo, da sta bili dve trupli rečnih galebov, ki so ju našli v torek, že močno načeti. »Videti je, da se je z njima prehranjevala neka vrsta ptice ujede. Obstaja veliko tveganje, da bo zaradi sekundarne zastrupitve prihajalo tudi do pogina ujed.« Ornitologi zato pristojne službe pozivajo, naj pospešijo preiskave o možnih virih zastrupitev. »Dokler ni jasno, kaj povzroča pogine in kje je vir zastrupitve, sanacije vira grožnje sploh ni mogoče začeti. To pomeni, da so lahko prostoživeče živali in morda celo ljudje še naprej izpostavljeni grožnji,« opozarjajo v DOPSS.

Pristojni (ministrstva za kmetijstvo, okolje in zdravje) v predvolilni mrzlici očitno nimajo časa za takšne »malenkosti«. Nasprotno, informacije v zvezi s pogini rečnih galebov so zelo omejili. Posreduje jih lahko (zelo skope) le uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, čeprav preiskave opravljajo na Nacionalnem veterinarskem inštitutu (NVI) veterinarske fakultete, katere strokovnjaki v nasprotju s preteklo prakso tokrat ne smejo ničesar komentirati.