»V Azerbajdžanu ljudje nimajo svobode izražanja in združevanja, mediji so zadušeni, opozicijo so zatrli,« je poudaril vodja opozicijske Narodne fronte Ali Kerimli. »To je parodija na volitve, vsi vedno, da si bo Alijev izide preprosto izmislil,« je dodal.

Vladajoča stranka Novi Azerbajdžan kritike opozicije zavrača in vztraja, da bodo volitve svobodne in poštene.

Alijev, ki je na čelu z zemeljskim plinom bogate države že 15 let, je volitve sklical predčasno, redne bi morale biti šele oktobra. Za to se je po oceni opozicije odločil, da bo skrajšal volilno kampanjo in zmanjšal možnosti opozicijskih kandidatov.

Danes 56-letni Alijev je leta 2003 na čelu države nasledil svojega očeta Hejdarja Alijeva, ki je državi z železno roko vladal od leta 1993. Leta 2009 je nato spremenil ustavo in odpravil omejitev dveh predsedniških mandatov. Položaj dinastije Alijev je dodatno okrepil lani, ko je na mesto prve podpredsednice imenoval svojo ženo Mehriban Alijevo.

Azerbajdžanske oblasti so bile v minulih letih pogosto tarča kritik zaradi domnevnega nadlegovanja in aretacij nasprotnikov režima. Alijev te obtožbe zanika.