Združenje Blockchain Alliance Europe, vlada in podjetje ConsenSys v sodelovanju s partnerji pripravljajo prvi evropski vrh o tehnologiji blockchain, ki bo v sredo, 11. aprila, na Brdu pri Kranju. Med osrednjimi govorci bo tudi soustanovitelj platforme Ethereum Joseph Lubin. Kot soustanovitelj platforme Ethereum in ustanovitelj podjetja ConsenSys je eden vodilnih poznavalcev tehnologije blockchain v svetovnem merilu.

Udeleženci bodo med drugim na panelih razpravljali o evropskih pobudah za to tehnologijo, o predpisih zanjo in za prvo javno ponudbo kriptožetonov (ICO) ter možnostih za financiranje evropskih podjetij s področja tehnologije veriženja podatkovnih blokov. V Sloveniji je vse več uspešnih podjetij, ki implementirajo rešitve te tehnologije v prakso.

Samo lani so podjetja s prvo javno ponudbo kriptožetonov zbrala 80 milijonov dolarjev. »Res pa je, da je ena največjih težav industrije blockchain, da ni nedvoumne tržne regulacije,« poudarjajo v Blockchain Alliance Europe, ki je neprofitno gospodarsko interesno združenje pravnih oseb.

Na sliki je Tim Mitja Žagar, izvršni direktor in soustanovitelj finančnega podjetja ICONOMI, prve globalne decentralizirane platforme za upravljanje digitalnih sredstev, ki temelji na tehnologiji Ethereum. slo