Hitler je z münchenskim sporazumom v roki zavzel leta 1938/39 Češkoslovaško. Velika Britanija (premier Chamberlain) je bila sopodpisnica. Pa Mussolini za Italijo in Daladier za Francijo. Okupacija Češkoslovaške je bila s tem »pokrita«.

Tudi Irak je bil napaden in zavzet v sostorilstvu. Pod krinko terorizma sta padla še Afganistan pa Libija, zdaj bi najraje napadli še Iran in Severno Korejo… Pri tem je zanimivo, da imajo Židje lahko jedrsko orožje, vsi drugi okrog pa ne, tako da je samo ena stran agresivna in se ji drugi ne morejo postaviti po robu. Rusija, ki jo je Nato obkrožil, pa mora igrati vlogo grdega račka, čeprav ni nedolžna (tudi Afganistan, Krim itd). Žal je bil mir še najbolj trden, ko je prevladovala filozofija ravnotežja strahu. Če boš ti mene, bom jaz tebe. Če nekdo prevlada, v tem primeru zdaj ZDA, so takoj vojne in osvajanje držav. Tudi Hitler je prevladal v orožju v tistem času.

Vzporednic z drugo svetovno vojno bi se gotovo še našlo. Ali pa se bo našel kdo, ki bo izustil, da je cesar gol? In ali človek res ne zmore drugače? Naj še tako kritizirajo, pogrešam močne neuvrščene. Večino človeštva. Tudi tu je človeštvo padlo in se spet deli.

Ali je bistvo vsega strašanski pohlep po ozemljih in rudnih bogastvih? Zakaj je Tibet okupiran, zakaj je treba Kurde zatreti, zakaj? Po drugi svetovni vojni so nastale mnoge afriške države, prej kolonije, osamosvajanje narodov še traja samo zato, ker večina zatira in duši manjšino, tudi Slovenija se je zato osamosvojila in očitno se bo moral še marsikdo. Tudi znotraj Slovenije imamo močne razlike.

Mag. Tomaž Ogrin, Ljubljana