To niso le zaraščeni in težje dostopni tereni, ampak tudi zelene površine v vinogradih. V določenem obdobju vinogradništva so travnike redno prekopali, pozneje pa so pustili travo in jo enostavno poškropili s herbicidom. Danes pa je košnja in mulčenje trave že skoraj povsem uveljavljen način vzdrževanja vinogradov. Vendar za to potrebujete dobre kosilnice in stroje, ki se ne bodo ustavili »pred prvim hribčkom« in bodo svoje delo opravili hitro in – kar je tudi zelo pomembno – prijazno do uporabnika.

Prihranek v času in ekipi

Preden spregovorimo o kosilnicah, ki smo jih tokrat preizkusili, še nekaj zanimivosti, ki nam jih je predstavil Goce Tasev. Pred časom so nekemu podjetju za vzdrževanje na preizkus ponudili visokozmogljivo in za strme terene prilagojeno specialno kosilnico. Pred tem so v podjetju za košnjo potrebovali pet delavcev z nahrbtnimi kosilnicami, ki so ves teren pokosili in uredili v enem delovnem dnevu, s strojem na preizkusu pa je sam lastnikov sin vse skupaj pokosil v enem dopoldnevu. Čas, v katerem je mogoče opraviti delo, je izjemno pomemben dejavnik, vložek v namenski stroj pa se tudi zaradi tega dokaj hitro amortizira.

2 v 4

V segmentu vrtnih kosilnic zastopajo evropskega proizvajalca MA.RI.NA. Te kosilnice odlikujejo nerjavna ali kovinska ohišja, hermetično zaprti ležaji, pogoni, izdelani iz kovine, ter zanimiva rešitev pogona 2 WD v 4 WD. Prednosti nerjavnih ohišij je teža in vzdržljivost. So lahka kot navadna jeklena ter vzdržljiva kot aluminijasta, kar pomeni, da ni težav z morebitnim prerjavenjem niti ob večletnem delu. Vse njihove kosilnice so opremljene s tekstilnim košem, ki se bistveno lepše napolni kot plastičen, poleg tega pa je tudi bolj vzdržljiv in odporen proti vremenskim vplivom (vlažna trava, sonce …). Najbolj navdušujoč pa je pogon 2 v 4. To pomeni, da imate ob vožnji po ravnem terenu vklopljen le zadnji pogon, ko pa pridete na strmino, z dodatno ročico enostavno vklopite še sprednjega. Motorji so dovolj močni, da obvladujejo oba pogona, kar je pomembno, vožnja v breg s štirikolesnim pogonom pa je nekaj povsem drugega kot le z zadnjim, saj ni zdrsovanja koles, predvsem pa kosilnica ne potrebuje dodatne pomoči s potiskanjem, ampak vas praktično v vseh pogojih vleče za seboj. Seveda pa morate upoštevati, da pri košnji na strmejšem terenu kosite vedno v smeri gor–dol, bočno pa največ na strmini do 25 odstotkov, kar je vsekakor že strmo. In bodite vedno primerno obuti.

Velik mož na traktor stopi

Podjetje Tabakum zastopa tudi proizvajalca kosilnic OREC, ki izdeluje specialne kosilnice in traktorje mulčerje za strme terene. Vse imajo aluminijasto ohišje, kovinska platišča, hidrostatični pogon, motorji pa zagotavljajo velik navor, ki je potreben za večje strmine. Letos so kupcem v Sloveniji ponudili izboljšan model malega traktorja za večje strmine RM (rabbit mover) 982 F s hidrostatičnem menjalnikom in nekaterimi praktičnimi rešitvami, ki izstopajo. Ena med njimi je podaljšano ohišje, ki zagotavlja več prostora spredaj, tako pri sedenju na njem nima težav niti večji uporabnik. Pri nekaterih traktorjih je smešno videti velike može s pokrčenimi nogami, kot bi sedeli na straniščni školjki. Eno je seveda smešen položaj, drugo pa varnost. Ob delu na tem traktorju se uprete z nogami v sprednji odbijač, kar zagotavlja izjemno stabilen položaj pri vožnji. Druga zanimiva novost je turbina na jermenici, ki ob vrtenju jermenov sproti čisti ostanke trave, ki lahko povzročijo težave. Preprost kazalnik nagiba je rešitev, ki smo jo pogrešali pri marsikaterem takem stroju, pri Orcu pa so le izdelali preprost in zelo uporaben naklonomer.

Košnja in drobljenje vej

Nekaj posebnega je vrtna kosilnica z integrirano funkcijo drobljenja vej. Kosilnica Masport 800 ST SP (54 cm) in kosilnica Masport 600 ST SP (48 cm) imata na zgornjem delu kovinskega ohišja dodan kanal za vstavljanje vej. Tako lahko s pomočjo stroja mimogrede zdrobite manjše veje do premera treh centimetrov. Kosilnico je treba spustiti na najnižjo lego, da sekanci ne letijo naokoli, potem pa izvlečete plastični valj in vstavljate veje. Specialno rezilo Quickcut z lebdečimi rezili poskrbi za dobro mulčenje trave, nad njim pa je še dodaten nož za drobljenje vej. Lebdeča rezila so narejena tako, da je zadnja tretjina noža dinamično vpeta. Ob vrtenju dobro opravlja svojo funkcijo, poskrbi še za nekoliko boljše rezanje in sekljanje trave, ob morebitnem udarcu v vejo ali kakršno koli oviro pa se umakne in se na ta način prepreči poškodbo osi kosilnice. Drobljenje vej med košnjo (sekanci gredo naravnost v koš) ni priročno le zaradi sprotnega odstranjevanja in drobljenja vej, ampak tudi zato, ker v pokošeno in sesekljano travo vmešate lesene sekance, tako da lahko vsebino koša mirno stresete na kompostni kup ali pa mešanico uporabite kot zastirko, saj bodo sekanci preprečili plesnenje trave.

Kosilnice so dobro prestale preizkus, obisk v trgovini in iskanje pravega stroja za lastne potrebe pa je poseben izziv, saj v podjetju zagovarjajo pristop racionalnega nakupa. To ne pomeni najcenejšega stroja, ampak pravega za svoj namen, pri katerem se nemalokrat izkaže, da nekoliko višji finančni vložek lahko pomeni velik prihranek v času in lažjem načinu dela. Ali kot pravi Goce Tasev – pravi stroj za pravi namen in predvsem tudi prilagojen uporabniku. Njegovim zahtevam in sposobnostim.