Če je po kvalifikacijah in prvi polovici dirke kazalo, da na otvoritveni dirki sezone 2018 v Avstraliji Lewis Hamilton nima prave konkurence, je vmes posegla sreča in tudi zanimiv splet okoliščin, ki sta zmago nato »podelila« Sebastianu Vettlu. Nemec je sicer priznal, da to pot sami niso bili dovolj hitri, da bi na stezi prehiteli Mercedes, da pa se zmagi ne gleda v zobe in da novih 25 točk z veseljem sprejme. »Po kvalifikacijah je bilo jasno, da bo pot do zmage vodila preko Hamiltona in da brez srečnega spleta okoliščin ne bo šlo. V začetku sem imel nekaj težav s sledenjem ritmu obeh vodilnih. In po tihem sem skoraj molil, da bi se kaj zgodilo in bi na stezo prišel varnostni avtomobil. Ko sem ob stezi videl parkiran dirkalnik ekipe Haas, skoraj nisem mogel verjeti, da se me je tisti tam zgoraj usmilil. Izkoristili smo virtualni varnostni avtomobil in se pravi trenutek odločili za menjavo pnevmatik,« je povedal Sebastian Vettel o ključnem trenutku te dirke.

V nadaljevanju je Hamilton sicer skušal ujeti Nemca, a mu to ni uspelo, saj se je ta s tršo različico pnevmatik dobro znašel. »Nismo bili dovolj hitri, naš zaostanek za Mercedesom je še vedno prevelik, a imeli smo tudi nekaj sreče. Navadno se nas je držala le smola, zato je sem ter tja prav, da imamo tudi nekaj sreče,« je še dodal Nemec, ki je tako slavil oseminštiridesetič v karieri.

Lewis Hamilton kar ni mogel verjeti, ko je na stezo predenj pripeljal Vettel. »Kaj za vraga se je zgodilo, fantje, kaj smo naredili narobe?« je obupano spraševal ekipo, po dirki pa je kar obsedel v dirkalniku. Ni mogel namreč povsem razumeti, kako je lahko izpustil tako rekoč zagotovljeno zmago iz rok. »To pot smo bili dovolj hitri za zmago, dobro nam je kazalo vse do virtualnega avtomobila. Potem smo imeli enostavno smolo. Tudi če bi natančno vedel, kaj se dogaja, v tistem trenutku tega ne bi mogel preprečiti. Mislim, da smo se malce preveč osredotočili na Räikkonena, pri tem pa spregledali Vettla. Je že tako, da tudi programska oprema včasih ne more delovati povsem brez napak, med dirko je še nekaj dejavnikov, na katere ne moremo vplivati,« je povedal Hamilton, njegov ekipni šef Toto Wolff pa je dodal, da jim je program »napovedal« dovolj prednosti pred Vettlom. »Očitno algoritem v našem računalniku ni dobro sestavljen in ne upošteva še nekaterih dejavnikov na stezi,« je še dodal Wolff. Manj nežen je bil z Mercedesom njihov nekdanji dirkač Nico Rosberg. Nemec se ne more načuditi, da so lahko tako zgrešili strategijo. »Pet sekund narobe izračuna, to so vendar celi svetovi v formuli 1. To jih je na koncu stalo zmage, pa čeprav je imel Lewis vse povsem pod nadzorom.«

Tretje mesto je šlo Kimiju Raikkonenu, ki je bil z dirko zadovoljen: »Na koncu sem imel precej dela z Ricciardom, a moje tretje mesto vseeno ni bilo vprašljivo niti za trenutek.«

Ekipa Haas, v kateri sta zaradi preslabo privitega kolesa odstopila oba dirkača – Grosjean je tudi povzročil virtualni varnostni avtomobil –, je bila po dirki kaznovana z 10.000 dolarji kazni, 5000 za vsak dirkalnik, zato ker so ju na stezo spustili v »nevarnem tehničnem stanju«.

Naslednja dirka bo na sporedu 8. aprila v Bahrajnu.