Četverica, ki na Dobu prestaja različno dolge zaporne kazni zaradi raznolikih kaznivih dejanj, je v pismu, ki so ga naslovili med drugim na državni zbor, predsednika republike, varuha človekovih pravic, parlamentarno komisijo za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ministrstvo za pravosodje in Svet Evrope, je v pismu navajala različne očitke.

Med drugim naj bi se vodstvo zapora okoriščalo na račun njihove prehrane. Hrana da je enolična, količinsko naj bi je bilo malo. Poleg tega so navedi, da je vrednost hrane, ki jo dobijo, bistveno nižja od tega, kolikor dobijo za prehrano zapornika na dan. Prav zaradi tega da zapornikom tudi ne odobravajo predčasnih izpustov ter da kar 90 odstotkov obsojencev prestane kazen v celoti.

Poleg tega so zapisali, da jih v zaporu izkoriščajo za delo in jim za to namenjajo »mizerno nizke nagrade«, ki naj bi bile od 30 do 50 centov na uro. Vodstvu zapora očitajo, da je nestrokovno in premalo usposobljeno. V zaporu po njihovih navedbah veljajo nepisani zakoni in vladata zgolj represija in izsiljevanje. Navedli so še, da v zavodu ne izvajajo rehabilitacije.

Posledica nepodeljenih ugodnosti

V upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so za pismo zapornikov izvedeli od medijev. Pisanje so »temeljito proučili in z vsemi obsojenci opravili razgovor« ter na podlagi tega ocenili, da je prošnja posledica nezadovoljstva obsojencev, pretežno zaradi nepodeljenih ugodnosti.

Kot so pojasnili v zaporu, je podelitev ugodnosti pomemben del reintegracije - preko teh ugodnosti se obsojenci postopoma in kontrolirano ponovno vključujejo v družbo. »Vendar ugodnosti niso pravica, kot to pogosto zmotno dojemajo obsojenci, temveč nagrada, ki je lahko pridobljena za aktivno prizadevanje in doseganje uspehov pri izpolnjevanju osebnega načrta ter spoštovanje hišnega reda. Nepodelitev ugodnosti ali njihov odvzem je sicer pogost pritožbeni razlog obsojencev, ki je v večini primerov neutemeljen,« so zapisali.

Očitek o neustrezni prehrani so zavrnili s pojasnilom, da obsojenci dnevno dobijo tri obroke hrane: zajtrk, kosilo in večerjo. Tisti, ki delajo, dobijo na delovni dan še dodatni obrok hrane. Obroki pa se v slovenskih zaporih pripravljajo na podlagi normativov, ki se enotno uporabljajo v vseh zavodih in so verificirani s strani NIJZ.