V ponedeljek bo minilo leto dni od zadnjega nastopa Kevina Kampla za slovensko nogometno reprezentanco. Po nesrečnem Glasgowu, kjer je izbrana vrsta odpovedala v igri in izgubila z 0:1, je Kamplovo vrnitev v nacionalno selekcijo dočakal novi selektor Tomaž Kavčič. Povezava med omenjenima ima dolgo zgodovino, saj je ravno Kavčič pred desetimi leti odkril Kampla in mu zagotovil položaj v mladi reprezentanci. »Srečen sem, da sem se vrnil v moštvo. Ker sem bil dlje časa odsoten, se je v garderobi nabralo veliko tem za pogovore. Kavčič? Vesel sem zanj, da je dobil priložnost na položaju selektorja,« pravi Kevin Kampl.

Kampl potrebuje veliko žog

Kampl je po kakovosti eden najbolj priznanih slovenskih nogometašev, ki uspešno nastopa za nemški klub iz Leipziga. Ker se je slovenskim staršem rodil v Solingenu, bi lahko zaigral tudi za nemško reprezentanco, a je dal prednost slovenski vrsti, za katero je doslej zabil dva gola. Z nekdanjim selektorjem Srečkom Katancem nista bila vedno na isti valovni dolžini, kar je bilo preveč moteče za uspešen odnos. »Kevin je prijeten fant, zagotovo pa so nesoglasja iz zadnjega obdobja rešljiva. Prepričan sem, da bi rad nastopal v slovenskem dresu, vendar ima pri tem veliko vlogo tudi slačilnica,« je še pred potrditvijo na selektorski položaj govoril Tomaž Kavčič in Kampla brez zapletov vrnil v reprezentanco.

Sedemindvajsetletni fantazist sredine igrišča bo eden ključnih nogometašev za slovenski preboj na evropsko prvenstvo 2020. Kavčič ga v predvideni postavitvi 4-2-3-1 vidi kot vezista, ki se bo kreativno gibal med obema kazenskima prostoroma. V mladi reprezentanci je na položaju zadnjega veznega igralca nastopil v paru z Renejem Krhinom. »Tudi v klubu igram na tem položaju in se vključujem v napad. To je moj najljubši položaj, na katerem se izvrstno počutim. Rad sem neprestano v igri, da dobim veliko žog, ki jih razdelim med soigralce. Prepričan sem, da bo selektor zame našel pravi položaj,« razmišlja najdražji slovenski nogometaš vseh časov.

Sedanja generacija dovolj zrela

Slovenska reprezentanca medtem na Brdu pri Kranju stopnjuje ritem priprav pred petkovo prijateljsko tekmo z Avstrijo v Celovcu, na kateri bi se že lahko poznali prvi obrisi novega selektorja. Kampl je prepričan, da je pred izbrano vrsto svetlo obdobje, saj je sedanja generacija dozorela za največje uspehe: »Morali bomo biti dovolj samozavestni. Do jesenskega začetka lige narodov imamo dovolj časa, da ujamemo dobro formo. Pomembno je, da vsako tekmo vzamemo resno. V moštvu imamo nogometaše, ki so dobri v igri z žogo, zato bo treba čim več igrati. Priložnost za uvrstitev na evropsko prvenstvo je res velika.«

Kampl ima do konca sezone kopico izzivov tudi v Leipzigu, s katerim se v bundesligi bori za uvrstitev na četrto mesto, ki zagotavlja nastop v ligi prvakov. V evropski ligi se bo v četrtfinalu pomeril z Marseillom. »Po zadnji zmagi nad Bayernom smo v nemškem prvenstvu znova v igri za visoko uvrstitev, medtem ko se v evropskem tekmovanju lahko zgodi prav vse. Lahko hitro izpadeš ali pa se sezona krepko podaljša. Ker smo v dobri formi, pričakujem, da bomo odigrali odlični tekmi,« je sklenil.