Velika noč je praznik, ki govori o zmagi duha nad smrtjo, dobrega nad slabim. Zagotovo je vesel praznik. Po slovenskih domovih se bodo mize že tradicionalno šibile pod težo vseh mogočih dobrot, a vsi vemo, da za vsemi zidovi na žalost ne bo tako. Veliko Slovencev si zaradi socialne stiske, ne le za praznike, tudi v običajnih dneh, ne more privoščiti niti spodobnih vsakdanjih obrokov. Tudi na Dolenjskem so takšne družine. Prav njim bo namenjen celoten izkupiček 2. Festivala velikonočne potice, ki bo 28. in 29. marca potekal na Gradu Otočec. Preživite predpraznične priprave v mislih na te družine in specite še eno potico prav zanje! Tudi vi se boste ob dobrem delu prijetno počutili.

Sklepna prireditev s kulturnim programom

Sklepno potičarsko prireditev v četrtek, 29. marca, ob 10. uri, ki bo obogatena s priložnostnim kulturnim programom, bo tudi letos povezovala televizijska voditeljica Bernarda Žarn. Že dan prej, zarana zjutraj, bo svoje ocenjevalne brbončice za izbor kraljic med slovenskimi poticami naostrila strokovna komisija. Sestavljali jo bodo prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, mag. Marlena Skvarča, senzorična preizkuševalka živil, ter Janja Strašek, svetovalka za zdravo prehrano v Termah Krka. Prepričani smo, da najbolj vnete gospodinje v teh dneh že tarejo orehe, namakajo rozine, po domačih mlinih iščejo najboljšo moko in brskajo po starih, porumenelih zapiskih z najboljšimi recepti. Časa ni več veliko, a ravno prav za odločitev: Letos bo na Otočcu tudi moja potica!

Priznanja za sodelovanje vsem sodelujočim

Razbijmo mit, da znajo pravo domačo potico speči zgolj starejše kmečke gospodinje, saj je ta živa dediščina, zvezda slovenske tradicije, do katere imamo pravico (in dolžnost) vse generacije. Gotovo znate pripraviti izviren nadev, ob katerem si vaši domači oblizujejo prste, ko ga strgajo s sklede, nedvomno vanj vmešate prav tiste sestavine, ki dajo potici izjemen okus. Ni nujno, da je klasičen orehov, lahko je skutin, pehtranov, lešnikov, rozinov, čokoladni, medeni - prav vse bo strokovna komisija s slastjo pokusila. Prav vsakdo, ki bo svojo mojstrovino prinesel na Grad Otočec najkasneje do srede, 28. marca, do 9. ure (sprejemali jih bodo že dan prej, v torek, 27. marca, od 9. ure naprej), bo prejel posebno priznanje za sodelovanje, avtorji najboljših pa bodo prejeli zlato, srebrno in bronasto priznanje. Lani je komisijo in obiskovalce s svojo kraljevsko sladico najbolj prepričala Novomeščanka Jožica Dorniž, sicer urednica revije Vzajemnost, ki potice peče za sprostitev.

Novost je dvodnevni program

Letošnja novost je dvodnevni program Festivala velikonočne potice. Tako so se prireditelji odločili, ker je lani komisija v pičlem dopoldnevu komaj zmogla opraviti svoje delo do prireditve, pa je v oceno dobila »le« 56 potic. Ker jih letos pričakujejo še precej več, bi bil en dan premalo. Povezali so se tudi z Zvezo kmetic Slovenije, ki bodo poskrbele, da bo na razstavi potic, ki si jo boste lahko ogledali na dan prireditve, na velikonočni četrtek, res pisana ponudba lokalnih potičarskih posebnosti z vseh koncev Slovenije. Prav tako kot lani je častno pokroviteljstvo 2. Festivala velikonočne potice na Gradu Otočec sprejel minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, ki je v pismu podpore Festivalu zapisal: »Slovensko potico, kot našo najbolj tradicionalno in kulinarično dediščino, ohranimo tudi za naše zanamce ter njeno prepoznavnost še dodatno ponesimo preko meja naše države kot Ambasadorko Slovenije.«

Za mednarodno prepoznavnost kraljice sladic

Lani je prirediteljem s Festivalom uspelo vsaj malo prispevati k mednarodni prepoznavnosti kraljice sladic in jo na najboljši možni način podpreti, zato z veseljem sporočajo, da je bila ob koncu leta uradno potrjena tudi specifikacija za Slovensko potico z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. Argumentov, da svojo edinstveno potico tudi letos prinesete na Grad Otočec, je torej več kot dovolj. Pomembno je, da pomagamo vsak na svoj način, da v duhu velike noči darujemo tistim, ki našo pomoč najbolj potrebujejo. Če se nikakor ne morete prepričati v peko potice, pa jo pridite v četrtek na Otočec vsaj izbrati in kupiti. Po prireditvi bodo vse prispele potice prodali po simbolični ceni, celoten iztržek pa izročili Območnemu združenju Rdečega križa Novo mesto. Sebi boste tako privoščili izjemne, pristne, domače velikonočne kulinarične užitke, hkrati pa pomagali ljudem v stiski. Bi si lahko želeli kaj lepšega?

Podrobnosti o 2. Festivalu velikonočne potice na Gradu Otočec si lahko preberete na spletni strani Term Krka www.terme-krka.si, kjer boste našli tudi prijavnico za svojo potico.