Evropska nogometna zveza (Uefa) je držala obljubo, ki jo je dala pred časom, in je javnosti razkrila uradne zaslužke svojih vodilnih uradnikov – s tem pa seveda tudi plačo svojega predsednika Aleksandra Čeferina. Slovenec na čelu najpomembnejše evropske športne organizacije je tako po podatkih Uefe v finančnem letu 2016/17 zaslužil 1,56 milijona švicarskih frankov bruto (ali preračunano približno 1,33 milijona evrov), kar je nekaj malega več, kot je zaslužil predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino – Švicar je namreč prejel 1,53 milijona švicarskih frankov (dobrega 1,30 milijona evrov).

Kot je poročala ameriška tiskovna agencija AP, Čeferin, ki davke plačuje tako v Švici kot Sloveniji, ob tem ne prejema nobenih bonitet, drugače pa je pri Infantinu. Prvi mož Fife bi te namreč lahko prejel, a je Mednarodna nogometna zveza v letu 2017 ugotovila izgubo. Se pa Infantino nadeja nagrade v letu 2018 – to naj bi mu zagotovil dobiček od letošnjega svetovnega prvenstva v Rusiji, ki bo potekalo med 14. junijem in 15. julijem. Po drugi strani je do dobičkov v Uefi upravičen njen generalni sekretar Theodore Theodoridis. Grk zasluži 933.000 frankov (797.000 evrov), a se mu ta znesek z različnimi bonusi in dodatki lahko poviša za 35 odstotkov.

Aleksander Čeferin, ki sicer ni najbolj plačan funkcionar v izvršnem komiteju, prejema denar tudi od Fife. Lani naj bi kot podpredsednik omenjene organizacije dobil 300.000 ameriških dolarjev (244.000 evrov) in dnevnice. Kljub vsemu naj bi Slovenec prejemal občutno manj denarja, kot ga je pred njim na mestu predsednika Evropske nogometne zveze njegov predhodnik Francoz Michel Platini. O tem navsezadnje priča tudi podatek, da je Uefa za plače v minulem letu porabila 6,1 milijona evrov, kar je kar za 1,25 milijona manj kot v obdobju Platinija. Po drugi strani podatkov o tem, kakšne so plače na drugih krovnih celinskih nogometnih zvezah, žal niso na voljo. Proračun Evropske nogometne zveze v zadnjem štiriletnem obdobju sicer znaša kar 12,3 milijarde evrov.