Predsednik SMC Miro Cerar je v nagovoru članov kongresa v Mariboru izpostavil že opravljeno delo stranke in vlade, ki jo vodi, a poudaril, da njihovo delo ni končano. »Zato je potreben drugi mandat in zato se borimo zanj. Ker je treba delo opraviti do konca,« je poudaril Cerar, edini kandidat za nadaljnje vodenje stranke.

Cerar je v nagovoru najprej poročal o delu in uspehih stranke v zadnjem mandatu, ko SMC tudi vodi vlado. Med drugim je naštel gospodarsko rast, zmanjšanje brezposelnosti in javnega dolga ter napredovanje Slovenije na lestvici konkurenčnosti. Izrazil pa je željo, da člani kongresa njegovo poročilo o delu stranke ter vlade in kandidacijski nagovor razumejo kot celoto. »Le če nas preveva skupen ponos nad doseženim, si zaslužim vaše ponovno zaupanje,« je dejal.

Kongresa se udeležuje skupno 350 ljudi, od tega 224 članov z glasovalno pravico. Med gosti kongresa so tudi strankini poslanci in nekateri ministri. Vodja poslanske skupine SMC in podpredsednica stranke Simona Kustec Lipicer je pred kongresom dejala, da njihova stranka vsa štiri leta intenzivno dela, in verjame, da ne potrebujejo dodatne posebne volilne kampanje, ker rezultati že govorijo sami zase. Ključno pa je, da bodo za volitve predstavili program, ki je razvojni program za državo za naslednjih deset let.

Potrdili tudi volilni program z imenom Bolje za vse

Podpredsednik stranke in predsednik DZ Milan Brglez je pred začetkom kongresa dejal, da se zaveda, da marsičesa niso uspeli dokončati in da je marsikaj še treba narediti, zato tudi vztrajajo v slovenski politiki. »Vedno sem bil odprt za kritiko. Danes pa je predvsem pomembno, da bo energija naših članov usmerjena na najboljši način za dosego čim boljših rezultatov,« je še poudaril Brglez.

Člani kongresa SMC so v Mariboru po tistem, ko so predsedniku Cerarju podelili še en mandat na čelu stranke, potrdili tudi program dela za prihodnja štiri leta. Program, ki so ga poimenovali Bolje za vse, po besedah vodje programske konference Aleksandra Kešeljevića obsega 175 ukrepov na 21 področjih in v njem, kot trdi, ni nerealnih obljub.

Slovenija, kot jo vidi SMC v načrtu za njeno prihodnost, je pravična, digitalna, zelena, zdrava in varna država, v kateri bo življenje boljše za vse.

Kešeljević je v predstavitvi izpostavil, da je tokratni program v primerjavi s tistim pred štirimi leti bistveno bolj konkreten, kar izhaja tudi iz njihove izkušnje in poznavanja sistema. Pri oblikovanju programa so se po njegovih navedbah navezali na Strategijo razvoja Slovenije 2030, osnovne vrednote stranke ter na okoljske in družbene izzive, ki danes temeljno preoblikujejo svet.

V razpravi o programu, ki so ga člani kongresa potrdili z enim vzdržanim glasom, je bilo slišati nekaj kritik in vprašanja glede izzivov na področju šolstva, zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Eden od razpravljavcev je denimo opozoril, da pogreša opredelitev vrednot, pri čemer je izpostavil področje šolstva, ki da se preveč osredotoča zgolj na podajanje znanj, premalo pa je govora o vzgoji.