Svet Evropske centralne banke (ECB) še naprej vztraja pri stališču, da bodo obrestne mere na sedanji ravni ostale daljše obdobje in precej dlje, kot bodo trajali nakupi vrednostnih papirjev.

Glede programa odkupovanja obveznic pa v svoji izjavi vztraja, da bo ta v nekoliko zmanjšanem obsegu mesečnih nakupov v vrednosti največ 30 milijard evrov trajal najmanj do septembra oz. tako dolgo, dokler ne presodi, da se je gibanje inflacije vzdržno približalo inflacijskemu cilju malenkost pod dvema odstotkoma.

Če bodo obeti postali manj ugodni ali če bodo finančne razmere postale neskladne z nadaljnjim napredkom pri vzdržnem približevanju inflacije ciljni ravni, pa je svet pripravljen povečati velikost programa ali njegovo trajanje.

Pred sejo so se pojavljala ugibanja, ali bi svet ECB lahko posegel v to besedilo in s tem nakazal hitrejši umik iz programa, to pa se je tudi zgodilo. Če je še januarja osrednji organ denarne politike v območju evra zapisal, da je pripravljen povečati velikost programa ali njegovo trajanje, če bodo obeti postali manj ugodni ali če bodo finančne razmere postale neskladne z nadaljnjim napredkom pri vzdržnem približevanju inflacije ciljni ravni, je zdaj ta del v sporočilu po seji sveta prvič po decembru 2016 izpustil.

Sprememba obrestnih mer napovedana za 2019

Analitiki sicer pričakujejo, da bo novih nakupov iz omenjenega programa, v okviru katerega so ECB oz. nacionalne centralne banke območja evra do zdaj skupno odkupile za nekaj manj kot 2350 milijard evrov vrednostnih papirjev, konec v drugi polovici leta.

Spremembo obrestnih mer pa napovedujejo v 2019. Tudi predsednik ECB Mario Draghi je januarja ocenil, da vidi zelo malo možnosti, da bi se obrestne mere letos zvišale.

Že nekaj sej sveta ECB sicer mineva v znamenju ugotovitev o trdni in vse širše zasnovani gospodarski rasti v evrskem območju. Inflacija pa še vedno zaostaja za srednjeročnim ciljem ECB, ki je malenkost pod dvema odstotkoma, in se le počasi krepi. To bo predvidoma potrdila tudi danes objavljena marčna napoved ECB.

Mnenja v svetu ECB glede hitrosti umika so sicer različna, blok tistih članov, ki zagovarjajo hitrejši umik, pa se krepi. Zato bodo vlagatelji tudi danes pozorni na vsako najmanjšo podrobnost v izjavah predsednika ECB na novinarski konferenci po seji sveta glede prihodnjih korakov osrednje denarne ustanove območja evra.