»Proučili smo vlogo investitorja. Komisija je vlogo zavrnila, ker je to podjetje kapitalsko neustrezno,« je povedal Počivalšek in dodal, da so proučitev podjetja zaupali tudi družbi PWC svetovanje.

Kapitalsko neustrezno podjetje

Tako komisija kot družba PwC sta po ministrovih besedah ugotovili, da so »izgube investitorja, ki so presegle polovico osnovnega kapitala, takšne, da je to podjetje kapitalsko neustrezno«. »Ne po slovenski ne po evropski zakonodaji mu ne moremo podeliti te subvencije,« je dodal minister.

Mariborski župan Andrej Fištravec je danes sporočil, da bi podjetje EON Reality v Mariboru lahko zaposlilo okoli 250 perspektivnih visokotehnoloških kadrov, da pa se po zavrnitvi državne podpore po informacijah občine seli na Madžarsko.

Drugi ne vidijo, da bi bilo podjetje v težavah

»Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je podjetje EON Reality označilo za podjetje v težavah, čeprav naši sosedje in druge evropske države tega niti slučajno ne vidijo tako,« je zapisal župan in ministra pozval, naj na ministrstvu spremenijo svojo odločitev.

»S takšnimi projekti bi lahko konkretno zagotavljali prihodnost najbolj perspektivnih mariborskih študentov, s svojo odločitvijo pa ste jim to priložnost odvzeli,« je dejal župan. Spomnil je tudi na primer ameriškega velikana IBM, ki je svoje načrte namesto v Mariboru uresničil v Zagrebu, in dejal, da se ponovno pojavljajo informacije o »neustreznem komuniciranju, neodzivnosti in birokratski brezosebni obravnavi investitorja na državni ravni«.

Minister je županove očitke zavrnil, češ da so globoko zavajanje.

EON Reality V Mariboru bi postavili razvojno-prodajni center za regijo, od koder bi pokrival Avstrijo, Italijo, Madžarsko, Romunijo, je za Finance pojasnil Simon Štrancar, kontaktna oseba za podjetje pri nas, sicer direktor mariborske mestne uprave. Načrtovana naložba bi bila vredna 17 milijonov evrov.