Zaloge vode Cape Towna, ki leži na južni polobli in je trenutno sredi poletja, bi brez padavin pošle 27. avgusta, so pokazale nove ugotovitve oblasti. Vendar se tam deževno obdobje začne maja ali junija, zato so padavine do takrat pričakovane, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Letos se lahko povsem izognemo dnevu nič,« je povedal namestnik župana Cape Towna Ian Neilson. Ob tem je sicer opozoril, da bi lahko v primeru nezadostne količine padavin v prihajajočem deževnem obdobju brez vode ostali v začetku prihodnjega leta.

Triletna suša

Cape Town je v primežu triletne suše, pri čemer redko padavine v zadnjem času niso zadostovalo. Raven vode v zbiralnikih je padla nevarno nizko, na 23 odstotkov. Poraba vode je zato že dlje časa omejena na 50 litrov na osebo dnevno, tiste prebivalce, ki ukrepa ne upoštevajo, pa lahko doleti globa.

Oblasti si poleg zmanjšanja porabe vode v gospodinjstvih prizadevajo tudi za izpolnjevanje nujnih in dolgoročnih načrtov, s katerimi bi zagotovili večje zaloge vode. Med drugim poskušajo težavo rešiti s pridobivanjem podtalnice, desalinacijo oziroma s postopkom izločevanja soli iz morske vode in ponovno uporabo že uporabljene vode.