Novinarka Anja Hreščak nam je dovolj podrobno predstavila karierno pot Uroša Novaka, pa tudi njegovo vizijo oziroma ambicije. To, da je zamenjal kopico delovnih mest, ni nujno slabo za pridobivanje raznovrstnih izkušenj. Pravih razlogov za pogosto menjavanje delovnih mest ne poznamo. A mene osebno bolj skrbi del vizije, ki jo je predstavil in ki je menda blizu tudi predsedniku Borutu Pahorju.

Novak pravilno ugotavlja, da je najbolj kislo jabolko sistemska korupcija, sprega politike z gospodarstvom, nikakršna zaščita žvižgačem. Popolnoma drži, da se vseh teh slabosti ne moremo drugače lotiti kot sistemsko. Skrbi pa me izjava, da je treba razširiti lobiranje. Tu vidi še odvetnike, sindikaliste in predstavnike civilne družbe. Prav lobiranje je eno glavnih orodij korupcije, preneseno je iz ZDA, ki ima s tem bogate negativne izkušnje.

Če ne bi stanje, kot ga imamo, ustrezalo politiki, Boris Štefanec že davno ne bi bil več predsednik KPK. V sobotnem komentarju je novinarka Anja Hreščak lepo opisala vse pomanjkljivosti in nedoslednosti Štefaneca. Pravilno ugotavlja, da vizija Uroša Novaka zaradi karakternih posebnosti Štefaneca ni vredna papirja, na katerim je napisana. Akterje, ki se ukvarjajo s korupcijo, seveda najbolj skrbi, da bi se na mestu predsednika KPK našel kdo, ki bi zašel pregloboko.

Po tem, kar je povedal Uroš Novak, so lahko brez skrbi, kontinuiteta je zagotovljena in predsednik Pahor bo s tem lahko ugodil mnogim interesom.

Zdravko Petrič, Kostanjevica na Krki