Kdaj bo vrata odprla nova Knjižnica Antona Tomaža Linharta v Radovljici, v kateri na Vurnikovem trgu potekajo še zadnja dela, še ni natančno znano. Znano pa je, da bo svoja vrata radovljiška knjižnica na dosedanji lokaciji na Gorenjski cesti zaprla v ponedeljek, 19. marca. Selitev bi se v teh dneh morala že začeti, a so jo zaradi nedokončanih gradbenih del v novi stavbi za dva tedna zamaknili. »Verjamemo, da bodo gradbinci vsa dela pravočasno končali in da bo selitev potekala nemoteno,« pravi direktorica radovljiške knjižnice Božena Kolman Finžgar.

V pomoč bo vsaka izposojena knjiga

»Vse do sobote, 17. marca, člane knjižnice toplo vabimo po čim več knjig. Z vsakim izposojenim knjižničnim gradivom, ki ga bodo lahko imeli izposojenega kar dva meseca, namreč knjižnici pomagajo pri selitvi,« pravi direktorica. »Rok vračila za vsa gradiva, tako za knjige kot revije, filme, glasbo, je 7. maj, ko bo knjižnica na novi lokaciji že kar nekaj časa odprta. Vsaka knjiga, ki si jo boste izposodili in jo vrnili v novo knjižnico, nam bo močno olajšala delo,« poudarja Kolman-Finžgarjeva.

Nad odzivom prostovoljcev presenečeni

Knjižničarji bodo morali v času zaprtja v novo knjižnico na Vurnikovem trgu preseliti več kot 120.000 enot knjižničnega gradiva in ogromne količine druge pisarniške in knjižnične opreme. Pri selitvi jim bodo pomagali tudi lokalni gasilci in prostovoljci. »Pomoč je ponudilo več kot 70 prostovoljcev, s katerimi smo se že sestali,« je navdušena direktorica. Selitev knjižnice bo po napovedih direktorice potekala v treh fazah. »Prvi in fizično najbolj naporen del bo prenos gradiva v novo knjižnico. V drugem delu selitve bomo urejali gradivo na novi lokaciji, tretji del pa bo odprtje knjižnice na novi lokaciji.« Prostovoljci so sami izrazili želje, kdaj in v kolikšnem obsegu bi lahko pomagali pri selitvi, v knjižnici pa so zanje izdelali poseben urnik.

»Nad odzivom prostovoljcev, ki želijo pomagati pri selitvi, smo bili prijetno presenečeni. Prišli so ljudje različnih starosti in različnih poklicev. Trije, ki so se javili za pomoč, imajo kombi in so pripravljeni gradivo nekaj dni celo prevažati na novo lokacijo, in to povsem brezplačno,« je presenečena direktorica.

Izstopajoča knjižnica

Ker želijo med selitvijo v knjižnici ljudem zagotoviti nemoteno izposojo knjig in drugega knjižničnega gradiva, bo leška knjižnica odprta vse dni v tednu. Knjige pa si, tako kot že sedaj, lahko izposodijo tudi v vseh preostalih enotah. Knjižnica Antona Tomaža Linharta Radovljica namreč deluje v štirih občinah – Bled, Bohinj, Gorje in Radovljica. V 11 enotah je bilo lani na voljo več kot 226.600 enot raznolikega knjižničnega gradiva. Radovljiška knjižnica je po številu izposojenih enot visoko nad slovenskim povprečjem, pravi Kolman-Finžgarjeva. Lani si je več kot 10.000 članov v povprečju izposodilo skoraj 70 enot knjižničnega gradiva. V knjižnici v prvi vrsti skrbijo za zbiranje, obdelovanje, hranjenje in posredovanje knjižničnega gradiva, a pozornost namenjajo tudi drugim dejavnostim. Lani so izvedli več kot 1900 dejavnosti, od raznolikih prireditev, predavanj in razstav pa vse do delavnic in akcij za spodbujanje branja, udeležilo pa se jih je več kot 56.800 obiskovalcev vseh starosti.