V kuhinjah je vrsto let prevladovala le ena barva – bela, in to zaradi številnih razlogov. Bela se prilega vsakemu slogu opremljanja, tako modernim kuhinjskim omaricam brez ročajev kot sproščenim podeželskim kuhinjam. Belina podarja kuhinji urejen in čist videz ter majhne prostore navidezno naredi večje. In če jo želimo popestriti, le dodamo barvne poudarke, denimo delovni pult iz lesa, marmorja, nerjavnega jekla ali betona ter barvite okrasne predmete.

Siva barva nadvladala belo

Letos pa je mat siva barva, od svetlo sive do skorajda črne, v kuhinjah skoraj popolnoma nadvladala belo. Ker je pretežno siv videz elementov lahko dolgočasen, ga otoplijo tople rjaste barve in naravni materiali, predvsem les ter tudi usnje in baker. Kovine, poleg bakra še nerjavno jeklo, bron in medenina, najdemo pa tudi dodatke v zlatem odtenku, so vse bolj priljubljene in obvezen dodatek kuhinjskemu interjerju. Še posebno dobro delujejo s temnim, največkrat hrastovim lesom. Takšna združitev podarja kuhinji urbani nadih podstrešnih interjerjev, vseeno pa deluje domače.

Trendi kuhinj se čedalje bolj premikajo k industrijskemu slogu, ki temelji na grobih materialih, prvenstveno betonu. Ker bi bili pulti in ličnice omaric iz stoodstotnega betona pretežki, proizvajalci uporabljajo tako imenovani lahki beton – mešanico cementa in različnih dodatkov, ki ima boljše higienske lastnosti kot pravi beton. Alternativa betonu je zgolj njegov videz: na vratca omaric iz MDF-plošč nanesejo le nekaj milimetrov debel sloj pravega betona ali pa so ličnice izdelane iz umetnih materialov, ki presenetljivo realistično posnemajo beton.

Beton in steklene vitrine

Poleg običajne svetlo sive barve betona so na voljo svetlejše ali temnejše ličnice omaric. Bele je denimo mogoče zelo dobro kombinirati s svetlimi kamnitimi stenami in belimi talnimi oblogami, ne da bi kuhinja delovala hladno in neudobno. Takšna kombinacija je odlična izbira za vse, ki jim popolnoma bela kuhinja deluje preveč sterilno. Beton kuhinjskemu prostoru resda podari robusten videz, obenem pa zaradi drobno detajlirane strukture deluje prefinjeno in skoraj krhko.

Skozi velika vrata se v kuhinjo letos vračajo že nekoliko pozabljene vitrine, ki služijo kot prostor za shranjevanje ali razstavljanje lepega posodja, obenem pa so vizualna povezava z dnevnim prostorom. Vitrine so lahko odprte ali zaprte; če imajo vratca, so ta obvezno steklena. Prozorno steklo je najnovejši modni trend, lahko pa izberemo tudi satinirano ali mat steklo, ki pride še posebno lepo do izraza z notranjo osvetlitvijo kuhinjskih omaric. Steklo, vzorčasto ali enobarvno, je zelo zaželen material tudi za zaščito sten nad kuhinjskim pultom. Izberemo si lahko poljuben motiv ali damo na steklo celo digitalno prenesti svojo najljubšo fotografijo.

Prilagodljiva LED-razsvetljava

Razsvetljava igra v kuhinji čedalje pomembnejšo vlogo – ne le v funkcionalnem, ampak tudi v estetskem smislu. Osnovno osvetlitev na stropu dopolnjuje za delo nujna razsvetljava nad kuhinjskim pultom, v vitrinah ali ob spodnjem robu elementov v obliki LED-svetilk ali trakov. Prav tako osvetljen je kuhinjski otok, priročne pa so tudi v ročaje omaric in predale vgrajene LED-lučke, katerih barvo lahko menjujemo glede na razpoloženje. Osvetlitev, ki poudarja steklene in sijajne elemente, lahko prilagajamo – jo po potrebi zatemnimo ali uravnavamo z aplikacijami na pametnem telefonu.