Predsednik države Borut Pahor bo najverjetneje za namestnika predsednika komisije za preprečevanje korupcije (KPK) državnemu zboru predlagal Uroša Novaka. Ta je bil nazadnje zaposlen pri Slovenskih železnicah, pred tem pa je bil vodja preiskovalno-analitskega oddelka v sektorju za nadzor na generalnem davčnem uradu. Pahor naj bi ukaz o njegovem imenovanju podpisal po javni predstavitvi.

Sendelbach odstopil od kandidature

Kot je znano, je izbirna komisija predsedniku Pahorju predlagala v imenovanje tri kandidate, in sicer Mirjam Dular, Uroša Novaka ter Sandija Sendelbacha. Ker se je Sendelbach prijavil že na prejšnji poziv predsednika države, ki pa nazadnje ni prinesel imenovanja namestnika predsednika KPK, je bilo njegovo imenovanje ob drugem razpisu manj verjetno. Ko se je izjalovil prvi javni poziv, je namreč predsednik Pahor pojasnil, da Sendelbach (tako kot druga dva kandidata v ožjem izboru) izpolnjuje formalne pogoje za nastop funkcije, vendar je od kandidatov pričakoval nekaj več, zato ni imenoval nikogar, in nazadnje razpis ponovil. Na položaju namestnika predsednika KPK si Pahor želi osebo z avtoriteto, integriteto, osebnim ugledom in seveda strokovnjaka. »Postaviti želimo standard osebnosti, ki bo merilo za prihodnji senat,« je poudaril, saj se navsezadnje odloča o kandidatu oziroma kandidatki za namestnika predsednika za naslednjih pet let.

Te dni je, kot je poročal spletni portal Siol.net, Sendelbach od svoje kandidature odstopil. Dejal je, da je ponovno poslušal razloge predsednika države o tem, zakaj na prvem spodletelem razpisu ni imenoval nikogar, ter se nato odločil, da vendarle ni pravi kandidat, poroča portal.

Odločilna bo javna predstavitev kandidata

Tudi Novak se na to funkcijo ni prijavil prvič, niti se ni prvič prebil v ožji izbor: za primernega kandidata za namestnika predsednika KPK ga je ocenila že izbirna komisija leta 2014. Takrat sta bila imenovana Igor Lamberger ter kasneje odstopljena namestnica Alma Sedlar, katere izpraznjeno mesto bo sedaj najverjetneje zapolnil Novak. Kot je znano, je Alma Sedlar septembra nepreklicno odstopila, saj naj bi bilo njeno delo v KPK popolnoma onemogočeno. Kot smo v Dnevniku večkrat pisali, ji je namreč predsednik KPK Boris Štefanec omejil pooblastila in s tem docela preprečil operativno delo.

KPK bo po petih mesecih lahko ponovno delovala v polni sestavi. Odločilna pa bo Novakova javna predstavitev v predsedniški palači, so še sporočili iz Pahorjevega urada. »Za javno predstavitev kandidatov se je predsednik republike odločil, ker prispeva k preglednosti in kvaliteti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepi zaupanje javnosti. Hkrati pa takšna predstavitev omogoča, da se javnost spozna s kandidati, še preden o njih odloči državni zbor oziroma jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike,« so zapisali. Dokončno se bo predsednik Pahor o predlaganem kandidatu torej odločil po Novakovi javni predstavitvi 1. marca, »če bo kandidat tudi pred javnostjo upravičil visoka pričakovanja«, so še povedali v Pahorjevem uradu.

Predsednik republike sicer lahko predlaga v imenovanje novega namestnika komisije zgolj izmed kandidatov, ki mu jih posreduje izbirna komisija. Državni zbor nato potrdi imenovanje predsednikovega predloga. Borisu Štefanecu, ki je preživel več poskusov rušenja oziroma odpoklica v državnem zboru, se mandat na čelu KPK izteče marca 2020, Igorju Lambergerju pa maja 2019. Novak bo opravljal funkcijo namestnika – če bo na to mesto imenovan – do marca 2022.