Zagitova je vodila že po sredinem kratkem programu, v katerem je z oceno 82,92 točke dosegla tudi svetovni rekord, v današnjem prostem programu pa je očarala gledalce in sodnike s svojo igrivostjo, šarmom in eleganco.

Dvakratna svetovna prvakinja Medvedjeva je pred Zagitovo klonila že na evropskem prvenstvu januarja v Moskvi, v Pyeongchangu pa jo je mlajša kolegica s tehnično izvedbo nadigrala v obeh nastopih.

Evropska prvakinja je v ledeni dvorani v Gangneungu slavila s skupno oceno 239,57 točke, Medvedjeva je zbrala 238,26 točke, Kanadčanka Kaetlyn Osmond iz Kanade na tretjem mestu pa 231,02 točke.

»Nisem še povsem dojela, da sem zmagala. Mislim, da potrebujem nekaj časa, predem bom razumela, da sem osvojila zlato olimpijsko medaljo,« je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Obe ruski najstnici že imata srebni medalji iz ekipnega tekmovanja, medtem ko je 22-letna Osmondova v Pjongčangu že osvojila zlato medaljo v ekipnem tekmovanju.

S 15 leti in 281 dnevi je Zagitova druga najmlajša dobitnica olimpijske zlate medalje v tej disciplini. Leta 1998 v Naganu je Američanka Tara Lipinski pometla s konkurenco, ko je bila stara 15 let in 255 dni.