Netanjahuja je med drugimi kritiziral tudi šolski minister Naftali Benet, ki velja za enega ključnih v vladi. Vendar je obenem že napovedal, da bo njegova stranka kljub ovadbam policije ostala v koaliciji.

Za 230.000 evrov cigar in nakita

»Premierju ni treba biti perfekten ali mu živeti skromno. Mora pa biti nekdo, ki ga ljudje pogledajo in rečejo - tako se mora človek obnašati. Prejemanje daril in visokih zneskov v dolgem časovnem obdobju pa ni v skladu s tovrstnimi standardi,« je v nagovoru v Tel Avivu dejal Benet. Opozoril je tudi, da je Netanjahu nedolžen, dokler se mu krivda ne dokaže.

V torek je prišlo na dan, da je izraelska policija državnemu tožilstvu priporočila, naj proti Netanjahuju vloži obtožnico v dveh ločenih primerih korupcije, ker da so našli dokaze o podkupovanju in kršitvi zaupanja.

Po navedbah policije je Netanjahu skupaj s soprogo Saro in sinom Jairjem od izraelskega in avstralskega milijarderja prejel cigare in nakit v vrednosti milijon šeklov (okoli 229.000 evrov) na način, ki predstavlja podkupovanje. V drugem primeru pa naj bi šlo za podkupnino, ki naj bi jo Netanjahu prejel od znanega izraelskega časopisnega založnika.

Netanjahu zavrača pozive k odstopu, obdolžitve zanika

Policija je zaradi sumov korupcije Netanjahuja od začetka lanskega leta že večkrat zaslišala, v zadnjih mesecih pa je več deset tisoč Izraelcev na ulicah zahtevalo premierjev odstop. V to sicer Netanjahu ne bi bil prisiljen niti, če bi tožilstvo proti njemu vložilo obtožnico. Na odločitev tožilstva pa bo najverjetneje treba počakati še nekaj mesecev.

Netanjahu pozive k odstopu zavrača, prav tako obdolžitve glede korupcije. Danes je tudi povedal, da škandal zaenkrat nima vpliva na stabilnost izraelske vlade, še poroča AFP. »Ne jaz ne kdo drug se ne pripravlja na volitve. Še naprej bomo sodelovali za dobrobit izraelskih državljanov do konca mandata,« je dejal Netanjahu, ki je na čelu izraelske vlade že skoraj 12 let.

Kritiziral je tudi policijsko ovadbo, ki da je »polna lukenj kot švicarski sir«. Poročilo policije je »zavajajoče in v nasprotju z resnico in logiko,« je še ocenil.