Falcon Heavy je najzmogljivejša ameriška raketa, zgrajena po Saturnu V, gromozanski raketi, ki je astronavte na Luno ponesla v okviru programa Apollo leta 1973, so zapisali na spletnem portalu Quartz. Izstrelitev rakete Falcon Heavy je bila sprva predvidena za ob 19.30 po našem času, a so morali zaradi vetra uro že večkrat prestaviti. Na koncu so jo izstrelili ob približno 21.45 uri.

Obe 15 nadstropij visoki raketi sta pristali druga ob drugi točno na tarčo v centru Kennedy nepoškodovani in istočasno. Tretja glavna potisna raketa je bila predvidena za pristanek kakšnih 500 kilometrov od obale Floride na plavajoči ploščadi, vendar je zgrešila cilj in treščila v morje. Zmanjkalo naj bi ji goriva za pristajalne rakete, ki bi morale upočasniti pristanek.

Za volanom vozila, ki so ga z raketo poslali v krožnico okrog Sonca, je sedela lutka, imenovana Starman, oblečena v črno-belo vesoljsko obleko, kot jo bodo kmalu nosili pravi astronavti, ko bo začel Space X proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poleg tovora pošiljati še človeške posadke.

Musk zelo rad posluša glasbo lani preminulega Davida Bowieja, zato se je v avtomobilu predvajala njegova pesem iz leta 1972 Space Odity.

Muskov Starman, ki drži eno roko na volanu kabrioleta, drugo pa - kot se spodobi za vožnjo po South Beachu v Miamiju - na vratih, se bo, če bo šlo vse po sreči, vrtel okrog Sonca v krožnici, ki se razteza od Zemlje do Marsa, menda kar milijardo let. Dokler bo elektrika, se bo vrtela skladba, pa tudi kamere, ki naj bi pošiljale na Zemljo posnetke v živo.

Falcon Heavy je prvo plovilo Muskovega podjetja, ki ima sposobnost, da iz zemeljske orbite na drugo vesoljsko telo ponese velikega uporabnega znanstvenega robota. Snovalci rakete se hkrati nadejajo, da bi v prihodnje lahko omogočala misije, v okviru katerih bi ljudje raziskovali druge planete.

Ogromna raketa visoka kot petnajstnadstropna stolpnica

Najzmogljivejša raketa je visoka kot petnajstnadstropna stavba, sestavljajo pa jo tri cilindrične nosilne rakete. Skupno ima 27 motorjev, ki delujejo na tekoči kisik in visoko rafiniran kerozin, s čimer ustvarijo 2500 ton močno silo, ki bo plovilo in njen tovor lahko ponesla v vesolje.

Pri SpaceX ocenjujejo, da bo raketa Falcon Heavy zmožna nositi 63 ton nekaj sto metrov nad Zemljo, več kot 16 ton pa na Mars, še pišejo pri Quartzu.

Cilj podjetja SpaceX je že od leta 2002 razvoj tehnologije, s pomočjo katere bi ljudje lahko za nižje stroške potovali v vesolju.