Kuhinje v prevladujoči beli barvi bodo imele vedno svoje pristaše, a na splošno velja, da je popolna belina, ki spominja na sterilno kirurško dvorano, preteklost. Če prav zdaj otožno pogledujete svojo belo kuhinjo, ne obupujte – nekaj beline je klasika, le pretiravanju se moramo izogniti.

Kontrast s tlemi

Eden najboljših načinov, da ublažimo kuhinjsko belino, je kontrast. Razmislite o zamenjavi talne obloge s temnim parketom, ki se odlično sklada z belimi omaricami. Enak parket naj se razteza po vseh bivalnih prostorih, s čimer ustvarimo občutek povezanosti. Če parketa ne marate (vsaj v kuhinji ne) ali pa je izven vaših finančnih sposobnosti, izberite laminat, luksuzni vinil ali keramične ploščice v temnih odtenkih.

Kuhinjski pulti in stene

Še en element, ki daje beli kuhinji zanimivejši videz, so rahlo obarvani kuhinjski pulti. Plošča iz kremena s sivimi žilami je na primer zelo primerna, saj se na njej ne vidijo vsi odtisi. Če so nad pultom bele ploščice, razmislite o zamenjavi le-teh z barvastimi, denimo sivimi, modrimi ali bledo zelenimi – vse te barve se odlično skladajo z belo.

Združitev belih, bež in sivih odtenkov

Brez dvoma je bela barva tista, ki osvetli katero koli kuhinjo, še posebno majhno. Toda pomembno je, da izberemo različne svetle odtenke, tako da kuhinja nima sterilnega videza. Kuhinjske omarice in pulte v belem poživimo z bež in kanček črne.

Dodatek teksture

Preproga z živalskim vzorcem, pobeljena opeka, rustikalna lesena miza – vse to podari vizualni interes sicer večinoma beli kuhinji. Tak prostor resnično potrebuje teksturo, za kar nam ni treba potrošiti bogastva. Želeni videz dosežemo denimo s steklenimi in keramičnimi predmeti, ki dodajo globino in pokažejo značaj. Ne pozabimo na cvetlične aranžmaje, ki v kuhinjo vnesejo barve in teksturo brez drastičnih posegov. Za udobje in eleganco pa naj poskrbi tkana preproga ali preproga iz jute.

Barviti gospodinjski aparati

Hladilniki, pečice in nape iz nerjavnega jekla v kuhinjah vladajo že vsaj desetletje. Številni lastniki pa so začeli posegati po barvitih gospodinjskih aparatih. Bela kuhinja slednjim dopusti, da zasijejo v vsej svoji lepoti. Izdelovalci sledijo željam potrošnikov in pošiljajo na trg vse več aparatov v živahnih barvah, kot so rdeča, oranžna, svetlo modra ali rožnata. Tudi Gorenje izdeluje retro hladilnike v več modnih barvah. Če ne želite zamenjati še uporabnega aparata iz nerjavnega jekla, izberite barvite majhne gospodinjske aparate, denimo mešalnik, ali opekač kruha.

Poživite kuhinjski otok

Skupaj s talnimi oblogami in aparati lahko tudi kuhinjski otok poskrbi za živahnejšo podobo kuhinje z belimi omaricami. Za otok izberite sivo, rjavo ali temno modro barvo omaric, medtem ko ga s preostankom kuhinje povezuje enak delovni pult.