Proti Švicarju, ki je v finalu premagal Hrvata Marina Čilića, je Bedene izgubil s 3:6, 4:6 in 3:6, kot pravi, pa je bila izkušnja neprecenljiva. »Ko sem izvedel za žreb, nisem bil navdušen. Glede na to, da sem v dobri formi in da mi Melbourne ni nikoli ležal, sem si za začetek želel nekoliko lažjega nasprotnik. Na koncu se je izkazalo, da je bil to najtežji možen žreb,« je pred dvobojem s Poljsko v Davisovem pokalu povedal Bedene, ki se je prvič v karieri pomeril s Federerjem.

»Vseeno je bila izkušnja zelo poučna. Že na ogrevanju sem videl, zakaj ga kličejo 'The GOAT - Greatest Of All Time' (največji vseh časov, op.p.). Enostavno igra drugače. Pri njem je vse tako lahkotno. Igra čisto, hitreje pobira žoge in na igrišču ti enostavno ne da možnosti, da razviješ svojo igro. Proti takim igralcem vidiš, na čem moraš delati, oziroma kje so tvoje pomanjkljivosti,« pravi Bedene, trenutno 52. igralec na svetu.

Na vprašanje, ali ima s tega dvoboja kakšen spominek, je 28-letni Ljubljančan odgovoril. »To sem naredil le enkrat v življenju. Davida Nalbandiana, ki je moj vzornik, sem prosil za podpis na majico. Zdaj tega več ne počnem, saj vem, da imajo taki igralci, kot je Roger, veliko tovrstnih prošenj. Morda kdaj drugič, pa verjetno ne zase, ampak za kakšnega prijatelja. Zame je on brez dvoma najboljši športnik v posamičnih športih, glede primerjav njega in na primer Michaela Jordana pa menim, da je to zelo težko, saj ni mogoče primerjati ekipnih in individualnih športov.

Trema pred nastopom za Slovenijo

Federer je do dvajsetega naslova na največjih turnirjih prišel pri 36. letih, Bedene jih ima osemindvajset. »Fizična priprava igralcev, predvsem pa regeneracija po naporih, sta izredno napredovali v zadnjih letih. Športniki zdaj pri tridesetih niso več za odpis, ampak v zrelih letih. Tudi sam sem nekoč govoril, da bom tenis igral do tridesetega leta, zdaj ko sem praktično že tam, pa vidim, da lahko še veliko dosežem. Primer Federerja je vsem v spodbudo in želim si, da bi ga lahko gledal čim dlje, ker njegov tenis je res užitek spremljati,« meni Bedene.

Aljaž Bedene se v slovensko reprezentanco vrača po šestih letih. Doslej je odigral le tri dvoboje, dva dobil, enega izgubil, prav zaradi tega pa po pravilih Mednarodne teniške zveze ni smel igrati za Veliko Britanijo. »Sem kar malo živčen, ker igrati za Slovenijo, za ekipo, za soigralci, ki te bodrijo, je povsem drugače. Nimam prav veliko izkušenj, zato si zelo želim zmagati in naredil bom vse, da bo Slovenija uspešna,« pravi Bedene, ki se bo prvi dan Davisovega pokala srečal s Hubertom Hurkaczom, 224. igralcem na lestvici ATP.

V Mariboru Bedenetu družbo v slovenski reprezentanci delajo brat dvojček Andraž, ki ob kapetanu Mihi Mlakarju opravlja trenersko funkcijo, ter soigralci Blaž Rola, Tom Kočevar Dešman, Nik Razboršek ter Mike Urbanija. Dvoboja s Poljsko se bosta danes začela ob 14. uri, v nedeljo pa že opoldne.