Petega maja 1945 smo dobili prvo slovensko vlado. Predsednik vlade je bil Boris Kidrič, imela je deset ministrstev. Minister za pravosodje je bil Jože Pokorn. Na vprašanje, ali je vlada uradno prevzela suverenost nad republiko Slovenijo, nimam odgovora. Ivan Dolničar je 9. maja 1945 zajel nemškega generala Loehra, ki je podpisal kapitulacijo. Koga je uradno predstavljal Ivan Dolničar, slovensko partizansko vojsko ali jugoslovansko? Generalu Loehru je bilo sojeno v Beogradu. In tu se ponovno sprašujem, kdo je izdal ukaz o povojnih pobojih v Sloveniji in kdo jih je izvršil.

Huda Jama je eden od grobov izvensodno pobitih sovražnikov. Kot navajate, oziroma vas razumem, naj bi bile prisotne tudi njihove družine. Kot ugotavlja posebna komisija, je takih grobišč po Sloveniji še mnogo.

Poskušal bom citirati dr. Ljubico Jelušič, bivšo obrambno ministrico: naklepno maščevanje po vojni je bilo nedopustno in nerazumljivo.

Zaradi pietetnega odnosa do žrtev v Hudi Jami je aktualni predsednik Slovenije Borut Pahor skorajda izgubil ponovni predsedniški mandat.

Pred 50 leti mi je oče dejal: Če bi Franc Rozman - Stane bil živ, bi bilo marsikaj drugače. Sedaj ga razumem.

Vid Drašček, Vrhnika