Na sojenju 33-letnemu Davidu Rovanu, ki je maja lani doma v Logatcu z nožem napadel babico, mamo in strica, potem pa še grozil policistom, so danes zaslišali dr. Vanjo F. Rejca, že drugega psihiatra, zadolženega za ta primer. Povedal je, da je bil Rovan v kritičnih trenutkih bistveno zmanjšano prišteven. Kar gre v prid tožilstvu, ki je podvomilo v izvedensko mnenje psihiatrinje dr. Marge Kocmur – ta ga je ocenila kot neprištevnega. Zaradi njenega mnenja tožilstvo ni spisalo obtožnice, pač pa predlagalo le varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Kar pa se zna zdaj spremeniti.

Resne grožnje

Rovan se je zagovarjal, da ga je 27. maja babica poslala v trgovino po jajca, a je srečal prijatelja. Druščina je najprej pila pivo, potem stock in se nato spet vrnila k pivu. Rovan trdi, da je bil tako pijan, da ni mogel več na kolo in se je domov vrnil peš. Kot je dejal, mu potem babica ni hotela dati piva, zato je znorel. Šel je v zgornje nadstropje in vzel pomirjevalo, ostalo pa mu je ušlo iz spomina. Tožilstvo trdi, da je takrat 82-letno babico potisnil v kot in jo z nožem z 18-centimetrskim rezilom porezal po rami. Potem je po rami ranil še mamo, strica pa po rami, nadlakti in prsnem košu. K sreči ga je stric potem prijel za roko in odrinil, da je nož padel po tleh.

Danes babica ni hotela pričati, enako kot na prejšnji obravnavi mama in stric. Je pa na prostor za priče stopil vodja skupine policistov, ki je bila takrat klicana v Logatec. Kot je povedal, sta jih na dvorišču pričakala okrvavljena babica in stric, Rovan pa je sedel za mizo in pil ter kadil. Policistom se je najprej uprl, vpil je, da bo šel v hišo po pištolo in vse pobil, je povedal vodja intervencije. Na vprašanje sodnice Irene Škulj Gradišar, ali se je počutil ogroženega, je policist pokimal. »Takrat, ko nam je grozil s smrtjo. Glede na dogodke v našem poklicu takšne grožnje jemljem zelo resno,« je izjavil. Za Rovana je dejal, da je bil močno razburjen. Imel je zadah po alkoholu, a je razumel, ko so mu ukazali, naj leže na tla, ter jih kasneje ubogal.

Toksikolog in nato soočenje

Zaslišali so tudi Rovanovega znanca, s katerim sta pred izgredom popivala. Tudi on je omenjal pivo in stock. »Rovan je kar miren, dokler kaj ne spije. Tako kot vsak človek,« je izjavil. Psihiater dr. Vanja F. Rejec pa je pri obtoženem ugotovil agresivnostno osebnostno motnjo. Njegova frustracijska toleranca je nizka, prav tako prag za izbruh agresivnosti. Alkohol pa vse skupaj še potencira. Ravno zaradi kombinacije osebnostne značilnosti in alkoholnega opoja (tri ure po izgredu so mu v krvi namerili 1,05 promila) je Rovanovo sposobnost obvladovanja lastnega ravnanja in razumevanja posledic ocenil za bistveno zmanjšano. Tudi ko so ga opozorili na mnenje psihiatrinje dr. Marge Kocmur, da je bil zaradi metadona, pomirjeval in alkohola neprišteven, je vztrajal pri svojem. Češ da je Rovan točno vedel, kje doma bo dobil pomirjevala, in jih tudi je, govoril je razločno in pri hoji ni vijugal ali se majal, tudi ko je hodil po stopnicah. Pozive policistov, naj leže na tla, je ubogal, kasneje pa se je sorodnikom opravičil – torej se je zavedal, da je naredil nekaj narobe.

Odvetnik Marko Pirnat je senatu predlagal soočenje obeh strokovnjakov. Tega bodo tudi izpeljali, še prej pa za mnenje zaprosili tudi izvedenca za toksikologijo. Sojenje bodo nadaljevali 1. marca.