»Ministrstvo pripravlja zakonodajo, ki bo praktično prepovedala vse transakcije na podlagi kriptovalut,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Park. Opozoril je, da se trg kriptovalut vse bolj spreminja v vrtinec špekulacij in iger na srečo, mnogi analitiki pa ob tem opozarjajo, da gre za balon, ki lahko vsak čas poči.

Parkove izjave so vrednost bitcoina v eni največjih korejskih menjalnic Bithumb znižale za 18 odstotkov, ethereuma pa za 23 odstotkov.

V Južni Koreji vlagatelji opravijo okoli 20 odstotkov vseh svetovnih transakcij z bitcoini, oblasti pa že nekaj časa iščejo načine, kako to področje regulirati. Bithumb so tako v sredo obiskali davčni inšpektorji, ki so preverjali dokumente.

Decembra je Seul finančnim družbam prepovedal trgovanje v kriptovalutah, dva tedna zatem pa je prepovedal še odpiranje anonimnih računov v kriptomenjalnicah, s čimer želijo oblasti preprečiti pranje denarja.

Kitajske oblasti pa so v začetku tedna napovedale omejitev rudarjenja bitcoinov, saj je v državi, kjer narudarijo več kot polovico te kriptovalote na svetu, za to porabijo ogromno energije. Kitajski finančni regulator je lokalne oblasti že pozval, naj pripravijo pravila za rudarjenje bitcoinov, s katerimi bi omejili ali pa celo preprečili to dejavnost.