Govorice o cosagashu, kar v stari keltščini pomeni občutje zavetja, zaščite in topline, je sprožila kar nacionalna škotska turistična organizacija VisitScotland, ki je izdala sporočilo za javnost, v katerem je navedla, da bo ta vodilni trend letošnjega leta.

Viski namesto čaja

Navsezadnje cosagach sploh ni inovativna zamisel – gre praktično za hygge, le da volnene odeje zamenjuje tartan, skodelico čaja pa viski. Oba življenjska sloga pa poudarjata mirno domače zavetje ob odprtem ognjišču, srkanje toplih napitkov in uživanje v lepoti narave. S to razliko, da škotska turistična organizacija gretje ob kaminu priporoča po tistem, ko ste se srečali s prijatelji in raziskali čudovito naravno okolje. Škotsko, seveda. Nič ni tako udobnega, kot Škotska pozimi, so zapisali iznajdljivi turistični delavci.

Kar na Škotsko!

Škotska je dežela sanjskih pokrajin, čudovitih naravnih lepot in odprtih prostorov, ki privabljajo obiskovalce z vsega sveta, ter idealno mesto, kjer si lahko napolnite baterije ter uživate v času za sebe. In ker bo letošnje leto v znamenju cosagacha, zakaj tega trenda ne bi užili kar na Škotskem, od koder izhaja, ga promovira turistična organizacija. Ob tem poznavalci keltskega jezika zmajujejo z glavami, češ da cosagach pomeni vse kaj drugega kot udobno zavetje. Starodavni izraz naj bi namreč opisoval skrivno luknjo, v kateri živijo grozljiva bitja, turistični delavci pa so njegov pomen prilagodili. Kakor koli že, morda pa le ne gre za novi trend, četudi ne bi imeli nič proti uživanju v njem, kajne?