Članici uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina in Nada Drobne Popovič sta v ponedeljek »odgovorno iz osebnih razlogov« predlagali nadzornemu svetu, da sporazumno odpovedo aneks, s katerim so njuni bruto mesečni plači zvišali za 40 odstotkov na skoraj 15.500 evrov oziroma nekaj manj 14.000 evrov. »Po temeljitem razmisleku sva ocenili, da politizacija teme in njene zlorabe v predvolilne namene škodujejo SDH kot instituciji in tudi nemotenemu opravljanju nalog,« sta pojasnili prek spletne strani SDH. Nadzorni svet je o zvišanju njunih plač odločil tik prek prazniki, članici uprave pa sta v izjavi še poudarili, da je bila javnost o tem transparentno seznanjena.

Zakonito in strokovno

Vlada je prejšnji teden od nadzornikov SDH zahtevala pojasnila o zvišanju plač, predsednik nadzornega sveta Damjan Belič pa je kljub temu vztrajal pri odločitvi. Dejal je, da je mogoče tudi višji plači primerjati s plačami v drugih finančnih ustanovah, med njimi v Družbi za upravljanje terjatev bank. Nižji sta tudi od omejitev tako imenovanega Lahovnikovega zakona, po katerem lahko najvišje plače v javnih podjetjih znašajo petkratnik povprečne plače v podjetju, je dodal.

Danesj je Belič povedal, da je zvišanje zakonito in strokovno upravičeno, in poudaril, da nadzorni svet svoje odločitve še ni spremenil. »Priznavam napako v časovni komponenti, torej da gre za predvolilni čas,« je povedal, a opozoril, da je to politični argument, ki pa ne sme biti argument za odločanje nadzornega sveta SDH.

Po drugi strani priznava, da je odziv javnosti legitimen in ima lahko določen vpliv tudi na upravljalce državnega premoženja. Pojasnil je, da na to, kako se bo odzvala javnost, ob odločitvi za zvišanje ni pomislil.