»Po desetletjih aktivnega članstva in prizadevanja za cilje socialdemokracije želim še naprej ostati zvest političnim ciljem v dobro vseh ljudi in ne samo tistih, ki so oddajali svoj glas za stranko SD. Zato sem danes predsedniku stranke SD poslal izstopno izjavo,« je v današnjem sporočilu za javnost zapisal Veber.

Razlogi za takšno odločitev so vsebinske narave, je pojasnil v izjavi za medije. Kot je dejal, se namreč ne more poenotiti s stališči in odločitvami stranke, »ki gredo v smer, da razvrednotijo vse tisto, kar so generacije in generacije v Sloveniji ustvarjale«. Veber pri tem misli predvsem na procese privatizacije, ki jim je ves čas nasprotoval, a je bil, kot je dejal, pri tem osamljen. Zato želi nadaljevati na samostojni poti in nasprotovati takšnim odločitvam. Ocenjuje, da si bo na tak način veliko lažje prizadeval za ohranitev nacionalnega interesa, ki je po njegovih besedah »edini potencial, da v prihodnosti preprečimo velike razlike med ljudmi«. Kot je dodal, je treba ponuditi možnost uspešnejšega razvoja v prihodnosti. Slovenija ima namreč po njegovih besedah izjemen potencial, kar želi v času do parlamentarnih volitev tudi sporočiti volivcem.

Naslednji korak: podpis sporazuma o sodelovanju na parlamentarnih volitvah

Njegov naslednji korak bo podpis sporazuma o sodelovanju na parlamentarnih volitvah. Tega bo društvo Sloga, ki mu predseduje, v sredo podpisalo s stranko ZL - DSD pod vodstvom Franca Žnidaršiča ter še nekaterimi drugimi posamezniki in skupinami. Njihov končni cilj je, da poskušajo pridobiti čim več civilnih združenj ali političnih skupin ter oblikujejo skupno koalicijo. Na vprašanje, ali se vidi kot prvi obraz te koalicije, je odgovoril, da ključne cilje na parlamentarnih volitvah lahko dosežejo le s skupnim enakopravnim nastopom.

Sicer je Veber 19. decembra vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana obvestil, da izstopa iz poslanske skupine in bo deloval kot samostojni poslanec. Tedaj je izrazil prepričanje, da bo na tak način lažje upravičil zaupanje volivcev.

Pojasnil je tudi, da se v poslanski skupini SD v zadnjem obdobju ni bilo mogoče poenotiti glede glasovanj o pomembnih odločitvah v državnem zboru, kar je narekovalo njegovo odločitev za izstop iz poslanske skupine. Že tedaj so se pojavljale špekulacije, ali bo izstopil tudi iz stranke.

V SD Vebrov izstop obžalujejo, ni pa zanje presenečenje

V SD izstop Janka Vebra iz stranke obžalujejo, na njegovi samostojni poti pa mu želijo vse dobro in veliko uspeha, je v izjavi za javnost dejal glavni tajnik SD Dejan Levanič. Glede na to, da je Veber v času, odkar ni bil več minister, redko komuniciral tudi z vodstvom stranke, pa njegov izstop zanje ni veliko presenečenje, je dodal.

Vebrovo odstopno izjavo so prejeli danes. Kot je kasneje v pisni izjavi še poudaril Levanič, z Vebrom o razlogih, ki jih je navedel za izstop, ne želijo polemizirati, »čeprav menimo, da je v stranki vedno bilo in vedno bo dovolj prostora za vse ideje in argumentirano razpravo, ki tvorno prispeva k boljši politiki socialne demokracije«.