Domače katastrofe se najpogosteje zgodijo ravno pozimi, in ko se, resnično ni prijetno. Vzemimo za primer samo zamrznjene vodovodne cevi, puščanje strehe ali lomljenje dreves okoli hiše pod težo snega. Trenutno imamo še srečo, da zima pri nas ni pokazala svojih ostrih zob, a kdo ve, kaj nas še čaka … Zato se pravočasno pripravite in se s sprotnim vzdrževanjem izognite morebitnim visokim stroškom različnih popravil.

Pripravite se na snežni metež

Težak sneg in led lahko povzročita težave z elektriko, zato je priporočljivo, da imajo stanovalci v oddaljenih krajih doma generator ali vsaj zalogo baterijskih svetilk za vsak primer. Vsekakor pa preglejte, v kakšnem stanju so snežne lopate in plug, če ga imate, saj jih boste letošnjo zimo skoraj zagotovo še potrebovali. Če so se zaradi težkega snega povesile veje dreves na vrtu, jih očistite z metlo, da se ne zlomijo.

Preverite hišo in okolico

Drži, hladno je, in nič kaj vas ne mika hoditi okoli hiše in preverjati, ali je kaj narobe. A verjemite, da se splača. Različne težave se pojavijo ravno pozimi, kot so denimo zamrznjene cevi, prepih skozi okna in vrata ali zamašeni odtoki. Posamezna popravila boste morali prepustiti strokovnjakom, sami pa poskrbite za zamenjavo baterij v detektorjih dima in ogljikovega monoksida. Da delujejo brezhibno, je še posebno pomembno ravno v zimskih mesecih, ko so prižgane grelne naprave, okna pa imamo večinoma zaprta.

Preprečite prepih

Zaradi oken in vrat, ki ne tesnijo dobro, se lahko na račun intenzivnejšega ogrevanja mesečni račun za energijo povzpne v neslutene višave. Poskrbite za zatesnitev vseh špranj, skozi katere v notranjost doma prihaja mrzel zrak. Na spodnji del vrat pritrdite posebne letvice, ki zaustavljajo prepih, ali pa v ta namen uporabite zvitke iz tkanine (najdete jih tudi v trgovinah). Če imate še stara okna, resno razmislite o zamenjavi slednjih z energijsko učinkovitimi. O morebitni subvenciji se pozanimajte pri Eko skladu.

Izognite se alergijam

Veliko alergij v notranjosti domovanja pozimi povzročajo alergeni, kot so pršice in živalski prhljaj. In kateri so glavni viri? Domači ljubljenčki so na prvem mestu, sledijo pa tekstilne talne obloge, pohištvo, polnjene igračke, posteljnina, rastline, ležišča in vzglavniki. Vsak teden temeljito očistite stanovanje prahu in posesajte prevleke sedežnega pohištva ter talne obloge, posteljnino pa operite na visoki temperaturi. Splača se kupiti prevleko za vzmetnico, ki slednjo zaščiti pred naselitvijo pršic. Dober nakup je tudi čistilnik zraka s filtrom hepa, ki filtrira večino alergenov v zraku.

Poskrbite za lesene talne obloge

Zimsko obdobje slabo vpliva na lesene talne obloge v stanovanju. Z obutvijo prinašamo v dom sol, s katero vzdrževalci posipajo ceste, ta pa lahko povzroči praske na parketu. Rešitev? Na izpostavljena mesta položite tekač, ob vhodu pa se preobujte v copate. Zaradi ogrevanja in izsuševanja zraka se lesena tla lahko skrčijo in razpokajo, temu pa se izognemo z vlažilniki, ki uravnavajo vlažnost zraka na priporočenih 45 do 55 odstotkov.