Košarkarji Ilirije, novinci v prvoligaški druščini, so zmagovalci ljubljanskega, prednovoletnega derbija, ki je v Stožice privabil približno 500 gledalcev. Aktualne državne prvake so zasluženo premagali s 86:81.

Za Ilirijo je bila to peta zmaga, prva po treh porazih, s katero so se izbranci Saše Dončića pomaknili proti sredini razpredelnice, za Gašperja Okorna in druščino pa drugi zaporedni poraz, peti v ligi Nova KBM.

Za Petrol Olimpijo je bil to pravzaprav drugi poraz v 24 urah, saj je v četrtek izgubila tudi pokalno tekmo v Domžalah. Hkrati je nastopila brez Domna Lorbka in Igorja Tratnika, ki nista imela pravice nastopa, saj nista bila člana kluba na začetku oktobra, ko je bil na sporedu prvi krog.

Žan Mark Šiško prvi strelec Ilirije

Gostitelji so bili boljši le v prvi četrtini, v kateri so zadeli sedem od osmih metov izza polkroga. Gostje so jih ujeli in prehiteli z delnim izidom 16:0, tekmo pa so v svoj prid odločili v zadnjih desetih minutah, ko so imeli na parketu več razpoloženih, predvsem pa motiviranih posameznikov.

Prvi strelec Ilirije, ki je dobila skok z 42:31 in zadela 17 trojk, je bil Žan Mark Šiško z 19 točkami, 7 skoki in prav toliko podajami. Štirinajst točk je dodal Luka Vončina (9 skokov), dvanajst Tiso Cvetkovič, deset pa Haris Čučovič. Pri domačih je največ točk zbral Gregor Hrovat (19).

Preostale tri tekme prvega kroga (Zlatorog Laško - Šentjur, Šenčur Ggd - Krka, Rogaška - Helios Suns, Sixt Primorska - Hopsi je bila odigrana že novembra) bodo jutri, vse z začetkom ob 19. uri, naslednji redni krog pa bo 5. in 6. januarja.