Na kitajskem so danes uspešno testirali domnevno največje letalo, ki zmore vzleteti in pristati na vodi. Letalo AG600, ki mu pravijo tudi Kunlong, je dolgo skoraj 40 metrov, razpon kril pa meri malenkost manj kot 39 metrov. Izdelali so ga v kitajskem državnem podjetju Aviation industry Corporation of China.

Letalo je poletelo iz letališča v provinci Guangdong blizu Južnokitajskega morja in pristalo osem ur kasneje. Med letom je doseglo višino 3000 metrov. V izdelavi je bilo skoraj osem let.

Kitajska bo letalo po vsej verjetnosti uporabljala tudi v vojaških in pomorskih operacijah v Južnokitajskem morju, kjer je komunistični režim v zadnjih letih znatno okrepil svojo prisotnost. Zaradi ozemeljskih zahtev se je Kitajska zapletla v spore z več državami v regiji, med drugim z Vietnamom, Filipini in Tajvanom. Trgovske poti, ki potekajo skozi to morje, letno dosegajo vrednost okoli 5 bilijonov dolarjev (4,2 bilijona evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za nov korak v obsežni modernizaciji kitajske vojske, ki jo od začetka mandata leta 2012 zagovarja predsednik Xi Jinping. Ta je pozval k večjim investicijam in inovacijam tako v kopenski kot pomorski vojski. Z dva milijona vojaki je kitajska vojska sicer največja na svetu, vendar pa po tehnološki dovršenosti ne more konkurirati z drugimi bolj modernizirani, kot je na primer ameriška.