»Vesel sem, da sem na Bledu. Kraj je lep sam po sebi. Je paradni konj slovenskega turizma in ima velik pomen v slovenskem prostoru. To prinaša tudi odgovornost. Časi za turizem so dobri. V svojem mandatu želim, da bi ohranili dobre stvari Bleda in dodali tisto, kar si želimo,« je v uvodnih besedah povedal novi direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Svoj štiriletni mandat bo s soglasno podporo občinskega sveta in pred tem soglasno odločitvijo sveta zavoda začel takoj po novem letu.

Turiste bo treba razpršiti

Kako se bo Bled kot turistični kraj spreminjal pod njegovo taktirko? »To bo odvisno od strategije razvoja turizma na Bledu za prihodnjih osem let, ki jo bomo z deležniki oblikovali prihodnji mesec,« pravi novi vodja blejskega turizma. Med prvimi izzivi bo po izkušnjah z nepopisno gnečo iz minule poletne sezone zdaj usmerjanje obiska. »Bled je atrakcija, je privlačen turistom. Nekako se bomo do dokončanja obeh obvoznic z vso dodatno infrastrukturo morali znajti, da bomo turiste razpršili po celotnem kraju. Morda bosta pri tem pomagala povečanje števila redarjev ali pa informacijska podpora,« razmišlja in napoveduje, da se bo tega lotevala tudi strategija.

»Dobrodošli na Bledu pa so vsi,« Rogelj popravlja posledice izjave vršilca dolžnosti direktorja tega zavoda Matjaža Berčona, ki je poleti slovenskim turistom zaradi gneče, da bi preprečil slabo voljo, svetoval, naj se na Bled raje odpravijo jeseni. »Turiste, ki pridejo na Bled, je nekako treba usmerjati, in to tako, da bodo zadovoljni vsi – obiskovalci in domačini,« je prepričan novi direktor. Na Bledu so sicer letos do tega tedna našteli 979.000 gostov.

Za vrhunski, ne elitni turizem

Kot pravi Rogelj, se bo trudil izboljševati kakovost turističnih storitev na Bledu, tako da bodo vrhunske. Nikakor pa turizem ne sme biti elitne narave, saj to pomeni izključevanje nekaterih skupin obiskovalcev. Po drugi strani tako majhen prostor množičnega turizma niti ne prenese, je prepričan.

Ali to pomeni napoved omejevanja delovanja vse več hostlov, ki predvsem mladim za nizko ceno ponujajo namestitve? »Tudi hostli so del blejske turistične ponudbe, zato jim moramo v strategiji poiskati primerno mesto,« odgovarja. Prizadeval si bo tudi za razvoj kongresnega turizma, ki ima številne prednosti pred drugimi kongresno znanimi kraji po Evropi. »Pri nas lahko v primerjavi z Dunajem, kjer je 3.300 kongresov na leto, ponudimo butično kongresno izkušnjo, nekaj posebnega, kar bo udeležencem za vedno ostalo v spominu,« opisuje in opozarja na avtentičnost turističnega bisera, s katero se ta v primerjavi z mnogimi drugimi kraji lahko pohvali.

Ob tem je Rogelj omenil gorenjske korenine. »Dvajset let sem bil bankir, zadnjih sedem let sem se ukvarjal z izobraževanjem in turizmom,« je poudaril. Javnost se ga spominja predvsem po tem, da je vodil banko SIB. »Sem tudi profesionalni turistični vodnik, specializiran za poslovni in čebelarski turizem,« je dodal.

Kot smo že poročali, je do aprila letos, ko so ga nekrivdno razrešili, Turizem Bled dve leti vodil Jaka Ažman. Do izbire novega direktorja je vlogo vršilca dolžnosti opravljal Matjaž Berčon, ki je sicer na blejski občini svetovalec župana. Prvi razpis za najvišji položaj po burnem spomladanskem dogajanju ni prinesel novega direktorja, saj nobeden od treh kandidatov, ki so se prijavili na razpis in oddali popolne prijave, ni prepričal sveta zavoda. Ta je zato razpis, ki se je končal z izbiro Roglja med petimi ustreznimi kandidati, znova objavil.