»Dve tretjini poškodovanih zaradi pirotehničnih izdelkov je starih od deset do dvajset let. Najstniki so torej izjemno ogrožena skupina. Večinoma gre za poškodbe rok in obraza, nekateri ponesrečenci, dva do trije na leto, bodo posledice čutili vse življenje. Preventivno delovanje se zagotovo izplača. Od začetka tisočletja, ko se je začelo s preventivnimi akcijami na to temo, se število poškodovanih zmanjšuje. Zdaj jih je od deset do petnajst na leto,« je Simon Herman z oddelka za travmatologijo ljubljanske Kirurške klinike povedal ob začetku letošnje preventivne akcije Bodi zvezda, ne meči petard, namenjene predvsem osnovno- in srednješolcem. Lani se je od sredine decembra do sredine januarja poškodovalo 15 ljudi; deset med njimi jih je bilo starih od enajst do dvajset let, eden pa še mlajši. V sedmih primerih so nesrečo zakrivili sami.

Če že, obzirno

Prodaja ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok (žabice, vrvice, kroglice), je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. do vključno 1. januarja. Prepovedano jih je uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, stanovanjskih zgradbah, zaprtih prostorih, sredstvih potniškega prometa in tam, ker so javni shodi in prireditve. A tudi tam, kjer so dovoljeni, policija poziva k uvidevni rabi. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih so dovoljeni le ognjemetni izdelki, ki so namenjeni in označeni za takšno uporabo. Predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka, uporaba pirotehnike v drugih predmetih, lastna izdelava in preprodaja so prepovedane. Prav tako so prepovedane petarde. Kot je poudaril Daniel Jug z generalne policijske uprave, je globa za prekršek od 400 do 1200 evrov. »Če kupujete pirotehnične izdelke, to storite pri pooblaščenih trgovcih, pri čemer bodite pozorni na oznako CE. Uporabljajte jih v skladu z navodili proizvajalca in tako, da ne ogrožate zdravja in premoženja. Pri uporabi pirotehnike ni prostora za alkohol, nepremišljenost in objestnost,« je še opozoril Jug. Policija bo pozorna na kraje, kjer se pirotehnika običajno pogosteje uporablja, in bo proti kršiteljem ukrepala. Lani so obravnavali 129 kršitev in zasegli več kot 170.000 kosov pirotehničnih izdelkov.

Z nadzorom se ukvarja tudi inšpekcija. Po besedah Mitje Perka, glavnega inšpektorja inšpektorata za notranje zadeve, nadzore opravljajo pri registriranih trgovcih s pirotehniko. Preverjajo morebitno prodajo teh sredstev brez ustreznih dovoljenj in prodajo prepovedane pirotehnike, na primer petard. Vsako leto po vsej državi opravijo od 60 do 70 nadzorov, tako v večjih trgovskih središčih kot posameznih trgovinah in tudi bolj odročnih mestih. Med drugim posebej preverjajo spoštovanje starostnih omejitev pri prodaji izdelkov, sicer pa Perko poudarja, da dosledno preverjajo vsako prejeto prijavo. Globe za kršilce so različne; za podjetnike od 2000 do 20.000 evrov, za pravne osebe od 5000 do 50.000 evrov, za odgovorne osebe pravne osebe in podjetnike pa od 400 do 4000 evrov.

Hud stres za živali

Maša Cerjak Kastelic iz ljubljanskega društva za zaščito živali je opozorila na stres, ki ga zvočni in svetlobni učinki pirotehničnih izdelkov povzročijo živalim, tako domačim kot divjim. Lastnikom psov svetuje, naj jim v stanovanju pripravijo varno zavetje, kamor se bodo lahko skrili. To velja tudi za vse domače živali, ki sicer bivajo zunaj. Živalim naj ponudijo svojo bližino, ob pokanju pa naj jih ne tolažijo, saj s tem lahko še povečajo njihov strah. Za sprehode psov naj izbirajo manj obljudene kraje in ure, ko zunaj ni veliko ljudi. Psi naj bodo na povodcih. Preveriti je treba neoporečnost povodcev, oprsnic in ovratnic, saj se lahko žival ob poku požene v brezglavi beg, poškodovana oprema pa lahko popusti. Če pes ali druga hišna žival vseeno pobegne, naj čim prej obvestijo zavetišče, za objavo pa zaprosijo različna društva in medije. »Psi pa še zdaleč niso edini, ki trpijo v tem času. Pirotehnika povzroča dezorientacijo divjih ptic in sprošča strupene emisije, ki jih lahko zadušijo. Negativne posledice čutijo tudi živali na kmetijah in drugi hišni ljubljenčki,« je povedala Cerjak-Kasteličeva. Zato je pozvala, da se v korist živali pirotehniki raje odrečemo.