Po oceni Mihe Lovšeta iz zveze imamo v Sloveniji dobro protitobačno zakonodajo, a jo je treba udejanjiti na terenu. Tako so na današnji novinarski konferenci opozorili na eksplicitno oglaševanje tobačnih izdelkov, kar je sicer zakonsko prepovedno.

Zato so inšpektoratu za zdravje prijavili oglaševanje tobačnega izdelka v mariborski trgovini Vapehouse, v katerem o enem od izdelkov trdijo, da je 95 odstotkov manj škodljiv kot cigareti, kar pa po mnenju zveze ni mogoče trditi.

Prav tako so ukrepali, ko so pred Dramo opazili plakat, na katerem so igralci držali cigarete. Ko je inšpekcija preverila, katere cigarete igralci kadijo v gledališču, so ugotovili, da gre za zeliščne, ki so dovoljene. A Lovše je opozoril, da gre za oglaševanje kajenja, saj iz plakata ni mogoče razbrati, ali gre za navadne ali zeliščne cigarete. Na njihovo pobudo je inšpekcija ukrepala tudi v mariborskem Narodnem domu, kjer so obiskovalci kadili elektronske cigarete.

Kajenje je potrebno denormalizirati

Kot je poudaril Lovše, je treba v družbi denormalizirati kajenje. Le tako bi se lahko približali cilju, ki si ga je Slovenija zadala, to je 30 odstotkov manj kadilcev do leta 2025.

Poleg tega bodo v prihodnjem letu na ministrstvo za finance naslovili pobudo za zvišanje trošarin za tobačne izdelke. Po njihovih navedbah je neposrednih stroškov zaradi kajenja štiri do petkrat več, kot pa država zbere trošarin od tobačnih izdelkov. Nato naj bi še sledila pobuda za zvišanje trošarin na alkoholne izdelke.

V zvezi si tudi prizadevajo, da bi se Slovenija pridružila članicam, ki podpisujejo protokol o odpravi nedovoljene trgovine s tobačnimi izdelki. Ta bo predvidoma razglašen novembra prihodnje leto v Ženevi.

Z začetkom prihodnjega leta, ko bodo še aktualne novoletne zaobljube, pa bodo organizirali Facebook akcijo skupnega odvajanja od kajenja. V okviru akcije bodo ozaveščali o možnostih odvajanja od kajenja, na voljo bodo tudi različni strokovnjaki, ki bodo dajali informacije in nasvete.

Prav tako bodo imeli v okviru akcije zaprto skupino na Facebooku, v kateri bodo na podlagi dobrih praks iz ZDA in Švice konkretno pomagali ljudem pri odvajanju od kajenja, torej bo to nekakšna podporna skupina. Program bo zasnovan tako, da bodo udeleženci dobili podporo v vseh fazah odvajanja in pri vseh krizah, s katerimi se bodo soočili pri odvajanju.