Raziskovalci v Sacklerjevem centru za znanost o zavesti v Angliji na univerzi v Sussexu so naredili stroj za halucinacije v želji, da bi preučili, kako možgani procesirajo svet in kako se razlikuje od realnosti. Med drugim so se posvetili tudi preučevanju spremenjenih stanj zavesti.

Sodelujoči v raziskavi so si na glave namestili posebne virtualne naprave, s pomočjo katerih so se priključili v program, ki je modificirana verzija Googlovega DeepDreama. Ta je narejen tako, da okrepi vzorce na slikah, zaradi česar pride do halucinacij. Tako opremljeni so se nato sprehajali po univerzitetnem kampusu.

Dvanajst prostovoljcev je poročalo o halucinacijah, kakršne so imeli tudi posamezniki, ki so bili pod vplivom psihedeličnih substanc, še posebej psilocibina, ki se nahaja v določenih gobah, je pokazala raziskava, katere rezultati so bili nedavno objavljeni v reviji Scientific Reports.

Toda medtem ko stroj lahko simulira halucinacije, pa uporabnik ne bo mogel izkusiti drugačnega občutka za čas, takšnega, kakršnega bi po zaužitju psihedelikov, so še ugotovili v študiji.

Potencial uporabe virtualne realnosti v nevroznanosti je ogromen

Raziskava možganov pod vplivom psihadeličnih substanc je še vedno v začetnih fazah, toda stroj »predstavlja močno novo orodje, ki dopolnjuje ponovno oživljenje raziskav spremenjenih stanj zavesti«, navaja poročilo. Halucinacije so zelo uporabne pri preučevanju možganov, ker nam omogočajo vpogled v mehanizem, ki povzroči, da možgani iztirijo. Težava pri prostovoljcih, ki so pod vplivom LDS-a in psihoaktivnih gob, je v tem, da za raziskavo niso preveč uporabni zato, ker te snovi spreminjajo kemično sestavo možganov, zaradi česar je težko izolirati vizualne učinke.

Ekipa pozdravlja uporabo virtualne realnosti, s pomočjo katere bi lahko bolje razumeli delovanje možganov. Pravijo, da je pričujoča raziskava zgolj začetek.

»Potencial uporabe virtualne realnosti v nevroznanosti je ogromen in se je komaj začel. Čez pet let bo imela veliko vlogo pri tovrstnih raziskavah,« je povedal sodirektor Sacklerjevega centra Anil Seth.