Na Goriškem že tretje leto odgovarjajo na potrebe družin, ki iščejo pomoč zase in za svoje otroke. Po treh letih je Medobčinskemu društvu prijateljev mladine za Goriško uspelo tudi državo prepričati, da je finančno podprla njihovo idejo o vzpostavitvi družinskega centra.

Družinski center kot druga dnevna soba

»To nam veliko pomeni. Lahko smo zaposlili sodelavko, ki bo strokovno vodila center, poleg tega lahko tudi vodjam vsebin plačamo kakšno uro dela ob siceršnjem njihovem prostovoljnem delu. Projekt nam država do leta 2020 sofinancira v višini 120.000 evrov, preostalih 30.000 evrov nam bodo zagotovile občine, nekaj sami, nekaj pa tudi donatorji,« pojasnjuje Iva Devetak, predsednica društva. Celotna ponudba dnevnega centra, ki so ga poimenovali Trojka, je za uporabnike brezplačna. Že v prvega pol leta, odkar center deluje z državno pomočjo, se je izkazalo, da je bil potreben. Sprva so se vanj vključevale družine, ki so že prej vsaka s svojimi stiskami prihajale na društvo, nato pa se je krog hitro razširil. »Neformalnega druženja se je v prvih šestih mesecih udeležilo 484 posameznikov, med njimi je bilo kar 54 družin,« s številkami postreže vodja centra Amedea Fjoreli. V prijetnih prostorih, ki so odprti vsak dan, otroci lahko najdejo igrače, si ji tudi izposodijo za domov, pišejo domače naloge, ustvarjajo. »Ta prostor postaja že kar njihova druga dnevna soba,« pokima Devetakova. Čeprav so odprti za vse, pa se je izkazalo, da največ njihove pomoči potrebujejo družine v socialni stiski. »Nekateri starši se pridejo zgolj družit in ustvarjat skupaj z otroki. So pa tudi bolj žalostne zgodbe, največkrat povezane s pomanjkanjem sredstev za preživetje,« pravi Fjorelijeva. Prejšnji teden so denimo reševali stisko družine, ki jo je doletela deložacija, le nekaj dni prej stisko druge družine, ki so ji zaradi neplačanih položnic izklopili elektriko.

V centru družinam pomagajo na več načinov, trenutno se z otroki veliko ukvarja tudi mladi prostovoljec Arthur Manzinello iz Francije. Otrokom ob tem ponujajo počitnice, delavnice in letovanja, letos so osem socialno šibkih enostarševskih družin odpeljali na letovanje v Trento. Na delavnicah, predavanjih in individualnih srečanjih skrbijo za večjo socialno vključenost družin, jih učijo senzibilnega starševstva, pozitivne komunikacije, sklepanja kompromisov… S pomočjo novogoriške družbe Saop pa so ravno pretekli petek nekaj otrokom predpraznične dni polepšali s kolesi. Ko jih bodo po nekaj letih prerasli, jih bodo vrnili in kolesa bodo znova dobila nove lastnike.

Dejavnost družinskega centra podpira in pomaga oblikovati širša skupnost, odprtih rok so ga sprejeli tudi v novogoriškem centru za socialno delo. A kot pravi direktorica centra Nataša Košiček, je pred njimi morebiti že nov izziv, in sicer kako takšne dnevne sobe približati družinam, ki ne živijo v mestu in težko vanje stopijo v copatih. Tudi na podeželju namreč družine takšno podporo potrebujejo.