V četrtek pozno zvečer je podjetje NiceHash po videonagovoru na facebooku uporabnike in druge zainteresirane seznanilo z najnovejšimi dogajanji v zvezi z vdorom v njihov sistem in krajo okoli 4700 bitcoinov v tedanji vrednosti 56 milijonov evrov (ki je zdaj že bistveno višja). Direktor podjetja Marko Kobal je uporabnikom zagotovil, da so vse večje menjalnice obvestili o ukradenih bitcoinih, a da bo za razrešitev zadeve potreben čas. Zato tudi še ne more povedati, kako in ali bodo ti vrnjeni. Kobal je dejal, da je v podjetje vložil zadnja štiri leta življenja, družba pa da je doslej pridobila okoli 750.000 uporabnikov.

Poleg prvega podrobnejšega opisa, kaj se je v sredo dogajalo z NiceHashem, je videoposnetek padel v oči tudi zaradi moškega, ki je sedel poleg direktorja podjetja Marka Kobala. Ta ga je predstavil kot Matjaža, glavnega direktorja za tehnični razvoj NiceHasha, avtorja in glavnega razvijalca njihovega sistema. Kdor spremlja spletno kriminaliteto v Sloveniji, pa je hitro prepoznal, da je poleg Kobala sedel najbolj razvpit ter na štiri leta in deset mesecev zapora obsojeni heker Matjaž Škorjanc - Iserdo.

Škorjanc je bil obsojen kot avtor programske kode, s pomočjo katere so spletni kriminalci izpeljali hekerske napade. Svojo programsko kodo naj bi prodal najmanj 223-krat in z njo zaslužil 114.451 evrov. Najbolj razvpiti stranki Iserda sta bila dva Španca, ki sta s pomočjo Iserdovih programov upravljala omrežje robotskih računalnikov Mariposa. S tem botnetom sta Španca januarja 2010 izpeljala dva napada na računalniške sisteme v Kanadi in povzročila večmilijonsko škodo.

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je bil Iserdu na sledi od leta 2008, Matjaža Škorjanca pa so slovenski policisti prijeli konec oktobra 2011. Škorjancu je bila ponujena možnost, da prizna kaznivo dejanje in tesno sodeluje s sodiščem. Škorjanc se je odločil za dolgotrajni postopek, medtem pa je obramba poskušala izključiti elektronske dokaze, ki jih je slovenskim kriminalistom izročil FBI. Zagovornik Janko Jerman ml. je tedaj zatrjeval, da so ti dokazi nezakoniti, ker FBI ni imel ustrezne odredbe pristojnega sodišča. Senat se z njim ni strinjal. Škorjanc s preiskovalci tudi sicer ni maral sodelovati.

V zgodbo je bilo vpleteno tudi njegovo tedanje dekle Nuša Čoh. Ta je očitke o pomoči pri pranju denarja zavračala z obrazložitvijo, da jo je Škorjanc, ko sta bila par, prosil, ali bi lahko na njeno ime prejemal denar. »Ko je dobil obvestilo o nakazilu, mi je podatke napisal na list. S tem sem šla v banko in dvignila denar, nato pa ga izročila Matjažu,« je tedaj opisala postopek Čohova. Kot je zatrdila, za to ni prejemala nobene provizije in ni vedela, da gre za kaj spornega. Povedala je še, da je tedanjemu partnerju povsem zaupala, ko ji je dejal, naj plačila prihajajo na njeno ime, ker je to davčno ugodneje. Sodišče jo je obsodilo na osem mesecev pogojne zaporne kazni.

Škorjanc: Pri novi platformi bomo imeli vojaške standarde

Škorjanc je v pogovoru za današnje Delo sicer povedal, da s hekanjem nima izkušenj in da je zgolj programer. »Nikoli nisem bil heker, to je velik nesporazum. Jaz sem zgolj programer. Nikoli nisem nikamor vdrl ali komurkoli česarkoli ukradel. Očitali so mi, da sem napisal programsko opremo, ki so ga uporabljali drugi za zle namene. Kljub vsemu, kar se mi pripisuje, nimam s hekanjem izkušenj,« je poudaril.

Po njegovem mnenju je bil sredin napad eden največjih in najbolj sofisticiranih hekerskih napadov v kriptosvetu vseh časov, zato so se v preiskavo vključile vse glavne svetovne organizacije, ki se borijo proti kiberkriminalu.

»Cilj napada je bil uničiti NiceHash, ki je največji in popolnoma prost trg za računsko moč za rudarjenje. Že zdaj je večmilijardni posel, ki strmoglavo raste, in to iz meseca v mesec. Nekdo nas je verjetno poskušal zatreti v kali,« je za Delo povedal Škorjanc.

»Imeli smo kakovostno in sodobno zaščito, pa je bilo očitno to še vedno premalo. Pri vzpostavljanju nove platforme pa bomo ustvarili varnostni sistem po vojaških standardih, kar pomeni, da bomo človeški faktor izključili iz enačbe,« je poudaril.

Lažne strani s sumljivimi napotki

Zelo turbulenten teden je tudi za šefom trženja pri NiceHashu. Andrej P. Škraba je v torek popoldne na svoji strani na facebooku ponosno delil novico, da je postal vodja marketinga pri podjetju NiceHash. Kot je zapisal v objavi, je prepričan o boljšem in bolj decentraliziranem svetu ter verjame, da rudarska programska oprema NiceHasha tej ideji daje življenje. Že kmalu pa je za Reuters moral povedati, da je bilo njihovo podjetje tarča hekerskega napada.

Poleg napada in kraje denarja je podjetje od tedaj tudi v nemilosti prevarantov, ki poskušajo zavesti njihove uporabnike. Na facebooku se je že v četrtek pojavila stran z naslovom @NiceHashSupport, Škraba pa nam je zagotovil, da gre za lažno stran. Povedal nam je, da trditve na teh straneh ne držijo ter da še vedno komunicirajo prek svojega (@NiceHash) računa na facebooku oziroma prek svoje strani reddit (spletna oglasna deska) NiceHash, kjer so objavili prvo izjavo za javnost, in nove strani NiceHashHack. Podatkov o tem, ali so hekerji ukradli vse bitcoine podjetja ali je šlo samo za delež, zaradi trajanja preiskave Škraba ni mogel deliti. Solastnik podjetja NiceHash Martin Škorjanc in oče Matjaža Škorjanca je včeraj za Pop TV odločno zanikal špekulacije, da je krajo izvedel član podjetja, ter zagotovil, da se je napad zgodil od zunaj. Matjaž Škorjanc pa je za Delo še povedal, da je napad izvedla ekstremno dobro izurjena skupina napadalcev ter da takšnega znanja po njegovem mnenju ni v Sloveniji.