Za zdaj še ne obstaja računalnik, ki bi znal razmišljati ustvarjalno in inovativno kot ljudje. Zato so in bodo tudi v prihodnosti zaposleni največja vrednost podjetja. In to sporočilo predstavlja tudi Dnevnikov izbor najboljših zaposlovalcev Zlata nit.

Izbor, ki letos poteka že enajsto leto zapored, podjetja spodbuja, da prisluhnejo svojim sodelavcem in tako dobijo pregledno sliko o kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo. V podjetjih, kjer svoje pozornosti ne usmerjajo v svoj ključni kapital – zaposlene, se bodo slej ko prej soočili s še večjo fluktuacijo, saj ljudje postajajo vse bolj mobilni, njihovo prehajanje iz enega podjetja v drugo pa spodbuja tudi gospodarska rast, ki ji za zdaj ni videti konca. Zato morajo podjetja za svoj dober kader tudi dobro skrbeti. Ambiciozni zaposleni kot enega od kažipotov na svoji karierni poti upoštevajo tudi seznam najboljših zaposlovalcev Zata nit.

Izbor Zlata nit temelji na vprašalniku, ki ga izpolnijo zaposleni v podjetju, pa vendar sodelovanje za podjetje pomeni predvsem oporo pri nadaljnjem vodenju in razvoju zaposlenih. Zakaj? Podjetje dobi odgovor, kako njihovi zaposleni ocenjujejo (ocene so od 1 – najmanj, do 5 – največ) svoj odnos s podjetjem, svojo vlogo in kakovost dela v podjetju, organizacijsko kulturo in odnose, podjetnost in inovativnost pa tudi kakovost delovnega okolja, osebno rast in razvoj ter čustveno pripadnost.

Ob tem je podjetjem na voljo neke vrste »varnostna mreža« pri uvajanju izboljšav, saj lahko dobre prakse črpajo prav iz mreže podjetij, ki so do zdaj sodelovala v Zlati niti. V desetih letih se je za merjenje kakovosti odnosa med zaposlenim in organizacijo odločilo kar 347 podjetij, ta številka pa se bo letos odločno povečala, saj je med do zdaj prijavljenimi podjetji dobra tretjina novincev. Do zdaj je vprašalnik izpolnilo 73.537 zaposlenih, povprečna ocena kakovosti odnosa med zaposlenim in organizacijo pa je lani znašala 3,78. Prijavnico podjetja najdejo na www.dnevnik.si/zlatanit.