»Najprej naj bom zelo jasen: to je spor o meji med dvema članicama EU in Evropska komisija upa, da je lahko to vprašanje rešeno brez odlašanja v konstruktivnem dialogu med dvema članicama,« je poudaril Frans Timmermans v odgovoru na vprašanje, kdaj bo obiskal Ljubljano in Zagreb ter kakšne so njegove ideje za pomoč pri implementaciji arbitražne odločbe.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je namreč Timmermansa konec novembra zadolžil, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Tedaj so v komisiji tudi napovedali, da bo prvi Timmermansov korak obisk v obeh državah do konca tega leta.

Timmermans je sicer danes poleg že omenjenega dejal le še to, da bo pomagal, kolikor je v njegovi moči, in da je v stiku z obema vladama. »Kar koli jaz lahko storim, da pomagam pri tem, bom storil. Sem v stiku z obema vladama. Te stike bom nadaljeval in obe strani vprašal, kako vidita mojo vlogo, tako da bi bila ta čim koristnejša,« je dejal.

»V prihodnjih dneh in tednih bom nadaljeval s tem. Če to na neki točki pripelje do obiska v Zagrebu in Ljubljani, boste vi prvi izvedeli. A za zdaj sem v stiku z vladama in poskušam pomagati, kolikor je mogoče,« je še dejal Timmermans na novinarski konferenci v Bruslju, ki je bila sicer posvečena migracijskim vprašanjem.