Polna optimizma se je v prvem medijskem nastopu po oktobrski rekonstrukciji prednjih križnih vezi v levem kolenu včeraj v Mariboru predstavila Ilka Štuhec. Najboljša slovenska alpska smučarka je predstavila najožjo ekipo, s katero v prvih tednih po operaciji preživlja največ časa. Njena najbližja strokovnjakinja je fizioterapevtka Darja Kramberger, s katero že tretjič sodelujeta pri rehabilitaciji po operaciji prednjih kolenskih vezi. Vse korake spremlja in se vestno uči kineziologinja Anja Šešum, ki bo z Ilko Štuhec tesneje sodelovala od konca januarja, ko naj bi bilo koleno sposobno prenašati večje obremenitve.

Na sneg se ji ne mudi

Potem ko se je smučarka ASK Branika spomnila hude preteklosti prvih dni po poškodbi v Pitztalu, se je ozrla v prihodnost: »Vse se dogaja tako hitro, da se vsega skupaj niti dobro ne zavedam. Po poškodbi je takoj sledila operacija, potem odhod domov, fizioterapija, za smučarkami so že prve tekme…« Tiste prve tekme, ko je lani v Lake Louisu dvakrat premagala tekmice v smuku, letos pa jih je spremljala po televiziji. »Bilo je težko, priznam. Večkrat sem že šla skozi rehabilitacijo, tako da vem, kaj me čaka. Nikoli pa še nisem tako trpela, ko sem spremljala tekmice. Zato lahko rečem, da je najhuje v moji glavi. Natančno vem, kaj se dogaja v ozadju svetovnega pokala, želim si biti del tega in tekmovati. Imela sem zelo visoke cilje, ki so se v sekundi povsem sesuli. Edina tolažba, ki jo imam, je, da se bom prihodnjo sezono znova priključila svetovnemu pokalu,« pravi svetovna smukaška prvakinja.

»Nikoli nisem pomislila, da bi prehitevala z rehabilitacijo. Zato nisem imela težav, da bi se poskušala prehitro vrniti na smuči ter tekmovati že na olimpijskih igrah. Morda bom lahko šla prvič na sneg že ob koncu januarja. A se z datumom ne obremenjujem. Povsem vseeno je, ali bom šla na sneg teden ali dva pozneje. Pomembno je le eno, in sicer da se dobro pripravim. Prehitevati se ne da. Zavedam se, da imam do prihodnje sezone dovolj časa,« pravi lanska zmagovalka smukaškega seštevka svetovnega pokala. Na vprašanje, kakšni so odnosi s Smučarsko zvezo Slovenije, je Ilka Štuhec presenetljivo izstrelila: »Glede na to, kako so septembra na smučarski zvezi slavnostno povedali, da smo podpisali pogodbo, bi bila zelo vesela, če bi se je bolj držali. Ali sem lahko konkretnejša? Naj bo za zdaj dovolj.«

Pomirjujoči obeti

Besede Darje Kramberger so zvenele pomirjujoče. »Ilka natančno ve, kakšno pot mora prehoditi do vrnitve. Jaz jo le usmerjam. Včasih jo malce zaviram, da ne bi prehitevala. V prvih osmih tednih je pri rehabilitaciji poudarek na gibljivosti. Paziti moramo, da se vez v kolenu ne raztegne in postane ohlapna. Od osmega tedna naprej bo vez občutljiva, zato bo treba nadzorovati trening. Po dvanajstem tednu pa bom Ilko prepustila Anji, s katero odlično sodelujeva. V življenju sva se naučili nekaj novega in lahko rečem, da sem dobila dragoceno izkušnjo,« pravi Darja Kramberger ter dodaja, da je zdajšnja poškodba Ilke Štuhec blažja, kot je bila pred leti. Tedaj si je strgala kolenske vezi po padcih na smuku, ko je koleno doživelo še druge udarce. Po tokratni poškodbi na treningu slaloma je bilo koleno v boljšem stanju. »Ilkina zgodba je trenutno tragična. Ogromno sem se naučila. Spremljam vsak Ilkin korak in vsrkavam vase Darjine nasvete. Učim se, kako poteka vadba po takšni poškodbi v fitnesu, bazenu in na blazinah,« pravi Anja Šešum.

Medijski dan z Ilko Štuhec je potekal točno mesec dni pred začetkom Zlate lisice. Nad hotelom Habakuk, ki so ga v popoldanskem času zapolnili nogometni funkcionarji iz Seville, je bilo moč videti na pohorski strmini številne snežne topove, ki le čakajo na »ukaz«, da naredijo večcentimetrsko snežno odejo. Po besedah predsednika ASK Branik Boštjana Tancerja so v Mariboru glede na vremensko napoved optimistični, da bodo organizirali vnovičen praznik slovenskega in svetovnega alpskega smučanja.