Kemijski inštitut je v zadnjih letih prišel na prve strani črne kronike najprej po zaslugi umora direktorja Janka Jamnika pred tremi leti, zaradi česar je bil na prvi stopnji, torej še nepravnomočno obsojen Milko Novič, sicer nekdanji zaposleni na inštitutu. Vse od umora Jamnika so se pojavljale govorice, da naj bi se na inštitutu ukvarjali s proizvodnjo drog in da je umor posledica teh poslov in ne maščevanja Noviča, ki ga je Jamnik odpustil.

Te govorice so se še bolj okrepile nedavno prijetje še enega nedavnega zaposlenega na inštitutu, ki je osumljen napeljevanja k umoru nekdanjega kolega. Šlo naj bi za libanonskega kemika Michaela Stephana.

»Zaradi tovrstnih govoric se nam povzroča poslovna škoda, zato bomo v prihodnje uporabili vse pravne poti za zaščito dobrega imena inštituta. Zaposleni na Kemijskem inštitutu smo zaradi takšnega blatenja inštituta in s tem našega dela prizadeti in ogorčeni,« je danes poudaril direktor inštituta Gregor Anderluh.

Novinarjem odprli vrata inštituta

Kot je pojasnil, jim te govorice že povzročajo poslovno škodo, saj morajo zaradi teh govoric zagovarjati ugled inštituta pred partnerji in sodelavci tako doma in kot v tujini. »Smešno je, da se takšne govorice širijo in neutemeljeno blatijo ugled inštituta,« je dodal.

Kljub pretresom, ki spremljajo inštitut zadnja leta, pa Anderluh trdi, da je med zaposlenimi produktivna klima, letošnje leto pa je bilo zanje še posebej uspešno, polno dosežkov in sodelovanja s tujo industrijo.

Da bi zavrgli govorice, so danes tudi odprli vrata inštituta in laboratorijev. V enem od laboratorijev se ukvarjajo z mehanizmi, kako poseči v človeško celico in kako vplivati na odziv v celici. Po besedah raziskovalke na tem oddelku Martine Mohorčič bi lahko na podlagi njihovega dela in študij denimo naredili izboljšave na cepivih.

Čeprav so njihove raziskave večinoma financirane s strani javnih ali evropskih sredstev, pa po posameznih objavah študij vzbudijo zanimanje v industriji, ki z njimi stopi v stik in se dogovorijo za projekte po naročilu.

Kemikalije so strogo varovane

Tudi v centru za validacijske tehnologije in analitiko sodelujejo s farmacevtskimi podjetji, pa tudi s prehrambenimi podjetji in drugimi podjetji kemijske industrije. Po besedah vodje centra Sama Andrenška v laboratoriju denimo analizirajo vzorce zdravil, ki so že na trgu in so že registrirana v Sloveniji. Preverijo denimo vsebnost učinkovin in nečistoče v zdravilu, torej opravljajo zunanjo kontrolo zdravil.

Na teden tako opravijo okoli 50 analiz farmacevtskih izdelkov, opravljajo pa razvoje analiznih postopkov in validacije analiznih postopkov. V laboratoriju pa tudi prenašajo znanje na dijake in študente kemijskih smeri.

»V laboratoriju so strogo nadzorovane vse kemikalije. Kontrola izdelkov mora biti strogo regulirana zaradi potreb farmacevtske industrije. Standarde dobre proizvodne prakse redno preverjajo tudi zunanji presojevalci, nedavno smo uspešno prestali presojo javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke,« je dodal Anderluh.