V novem domu akrobatske skupine Dunking Devils, ki je v ljubljanskem BTC in se razprostira na 3500 kvadratnih metrov, so dobrodošli ljubitelji trampolinanja in akrobatske izobrazbe željni mladi talenti, ki si bodo streho delili z duetom Flipping Art, člani športnega društva Sokol in tekmovalci akrobatike prostega sloga. Poleg trampolinskega dela, kjer se zabavajo športniki, ima pestro ponudbo, tudi bar Woop!.

»Od ponedeljka do četrtka so jutra namenjena vodenim vadbam. Želimo, da bi ljudje pred službo spravili svoje telo v pogon in pred napornim dnevom sprostili še um. Vse to omogoča trampolinanje. Tudi navdušenci nad akrobatiko pridejo na svoj račun, saj imamo veliko delavnic, tečajev in treningov, ki jih vodijo usposobljeni trenerji, med drugimi člani Dunking Devils in Flipping art,« je pojasnila Ana Zakrajšek, vodja programov v trampolinskem parku Woop!.

Tovrstni parki so precej razširjeni v Avstriji in Nemčiji, medtem ko je v Združenih državah Amerike trampolinanje postalo del vsakdana. Namesto da družine prosti čas zapravljajo v nakupovalnih središčih, gredo raje na zabavo in rekreacijo na trampoline. V številnih državah so trampolinski parki stičišče družabnega življenja.

»Moderne oblike, ki združuje šport in zabavo, so se domislili leta 2011 v Ameriki; danes jih tam deluje že več kot šeststo. Gre za zelo intenziven trend s prvimi zametki v 40. letih preteklega stoletja, ko so zlezli pod kožo sprva astronavtom, nato so trampolinanje prevzeli plavalci, telovadci in športniki prostega sloga,« je povedala Zakrajškova.

Sproščanje hormona sreče

Skakanje je namenjeno praktično vsem starostnim skupinam, najmlajši imajo svoj del v parku. »Kot pravijo strokovnjaki in nekatere mednarodne raziskave, trampolinanje zelo dobro učinkuje na vse mišice v telesu, na krvni obtok, prebavo in stres. Pri tem se porabi tudi veliko kalorij, vsak pa si mora prilagoditi skakanje po svojih sposobnostih in zmožnostih,« je jasna sogovornica.

Mnogi menijo, dodaja, da je trampolinanje ena najbolj učinkovitih vadb, pri kateri aktiviraš vse telo in hkrati sproščaš hormon sreče endorfin. »Raziskava vesoljske agencije Nasa trdi, da je skakanje najučinkovitejša oblika telovadbe, ki jo izvajajo ljudje. Gre za vadbo z majhno obremenitvijo, ki oblikuje mišice in izboljša koordinacijo.«

Kaj pa poškodbe med skakanjem na trampolinu? »Vsaka aktivnost prinaša verjetnost za poškodbe, zato jih ni mogoče izključiti. Je pa jasno, da v trampolinskih parkih ljudje skačejo pod nadzorom v nasprotju z domačim trampolinom. Na tem je precej več poškodb,« odgovarja poznavalka.

Do poškodb udov prihaja zaradi neobvladovanja svojega telesa in precenjevanja svojih sposobnosti. Posameznik se mora dovolj ogreti pred skakanjem. Temu so v Woop! namenili veliko pozornosti, saj je varnost vseh v parku zelo pomembna. Pred prihodom torej opozarjajo na to, kako se pripraviti na skakanje in kakšne napotke je treba upoštevati. Na morebitne nepravilnosti pri skakanju, kar povečuje tveganje za poškodbe, ves čas opozarjajo inštruktorji v parku, ki obiskovalcem pokažejo pravilno izvajanje.