Na sestanku predsednika Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Klemna Perana in predstavnice Študentskega društva Iskra z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem so študenti dobili jasna zagotovila, da se po morebitni pripojitvi Zdravstvenega doma za študente k Zdravstvenemu domu Ljubljana zanje ne bo nič spremenilo. Janković je sicer poudaril, da odločitve o pripojitvi ministrstvo za zdravje, ki je ustanovitelj doma, še ni sprejelo, da pa je občina pripravljena prevzeti zdravstveno oskrbo študentov. Glede na to, da je precej podrobno razložil, kaj bi se po pripojitvi zgodilo, je težko verjeti, da bi občina in ministrstvo naredila zdaj korak nazaj.

Tudi zato, ker je država že spremenila člen zakona o zdravstveni dejavnosti, ki po novem ne govori več o posebnem zdravstvenem domu za študente, temveč zgolj o tem, da lahko (kateri koli) zdravstveni dom izvaja zdravstveno varstvo za študente. Poleg tega so si po nekaterih informacijah cenilci tudi že ogledovali stavbo na Aškerčevi cesti 4, ki je po evidenci geodetske uprave ocenjena na slabih 2,3 milijona evrov. Stavba, ki bi po pripojitvi po Jankovićevih besedah očitno prešla v občinsko last, je danes v 77 odstotkih v državni lasti, preostalih 22 odstotkov pa je od občine. V tem delu stavbe ima nekaj ambulant Zdravstveni dom Ljubljana.

Uspešno poslovanje, ki bi lahko bilo še boljše

Janković pravi, da nimajo nič proti prenosu Zdravstvenega doma za študente na Zdravstveni dom Ljubljana, kar je po svoje logično, saj ta zavod že danes posluje uspešno. V zadnjih petih letih so ustvarili več kot 400.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki, bilance kažejo, da imajo skoraj milijon evrov na bankah, potem je tu še vrednost nepremičnine, za več kot milijon evrov opreme… Kljub že danes uspešnemu poslovanju bi pripojitev k Zdravstvenemu domu Ljubljana nedvomno prinesla dodatne prihranke, saj zavod ne bi več potreboval recimo svoje računovodje, nabave, kadrovske in še kakšne službe. »Zdravstveni dom na Aškerčevi bi po pripojitvi postal del Zdravstvenega doma Ljubljana. Edina sprememba bo v tem, da ne bo več samostojna pravna enota. Vsem sem pa zagotovil, da se po vsebini za študente nič ne spreminja,« pravi Janković.

Kljub tem zagotovilom bi v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani raje videli, da Zdravstveni dom za študente ostane samostojen zavod pod okriljem ministrstva. »Odgovornost je zdaj na njih, mi trenutno zbiramo podpise za ohranitev Študentskega zdravstvenega doma, pri čemer nas podpira tako laična kot strokovna javnost. Podpise bomo zbirali do konca tedna in jih predali ministrici za zdravje. Naše stališče je, da študentski zdravstveni dom dela dobro, študenti smo z njim zelo zadovoljni, zato ne vidimo razloga, zakaj bi to dobro zgodbo zaključili,« pravi Peran.

Stavba ne bo več med predvidenimi za rušenje

Podobno je bilo seveda tudi stališče vršilke dolžnosti direktorice Zdravstvenega doma za študente Mateje Ane Grulja, ki zavoda nikakor ne vidi pod okriljem Zdravstvenega doma Ljubljana. »Mi smo za to, da ostanemo samostojni. Naš ustanovitelj je država in zato od njih pričakujemo pojasnila. Radi bi, da nam pomagajo in ne mečejo polen pod noge. Ne vidimo razloga, zakaj bi nekaj dobrega rušili,« je dejala Gruljeva, ki na vprašanje, zakaj se ji zdi pripojitev problematična, če se zdravstvena oskrba za študente ne bi spremenila, ni dala jasnega odgovora. Po napovedih naj bi se prihodnost zavoda dokončno izrisala že v prihodnjih dneh, ko je predviden tudi sestanek vodstva s predstavniki ministrstva za zdravje.

Poročali smo že, da je v občinskem prostorskem načrtu stavba Zdravstvenega doma za študente na Aškerčevi predvidena za rušenje, saj naj bi v prihodnje na tem delu povezali Aškerčevo in Rimsko cesto ter v bližini zgradili garažno hišo. Janković je danes zagotovil, da bodo to povezavo umaknili iz prostorskega akta in stavbo tudi v prihodnje ohranili za dejavnost zdravstvenega doma.