Kruh, narejen iz moke posušenih čričkov, pšenične moke in semen, ima več beljakovin kot običajen pšenični kruh. Vsak hlebec vsebuje okoli 70 čričkov, zanj pa je treba odšteti 3,99 evra, kar je nekaj več od pšeničnega kruha, ki stane od 2 do 3 evre.

»Potrošnikom omogoča dober vir beljakovin, hkrati pa jim ponuja preprost način, da se seznanijo s hrano, katere osnova so žuželke,« pravi Juhani Sibakov, vodja inovacij v pekovsem podjetju Fazer.

Poskus uporabe insektov kot vir beljakovin v državah zahodnega sveta je posledica iskanja novih virov hrane in želje po bolj humanem odnosu do živali.

Okus po kruhu, ne žuželkah

Finska se je novembra pridružila še petim evropskim državam (Veliki Britaniji, Nizozemski, Belgiji, Avstriji in Danski), ki so se odločile za izdajo dovoljenj za gojenje žuželk in njihovo uporabo pri proizvodnji hrane.

Sibakov je povedal, da je Fazer že lani pripravil kruh iz insektov, vendar je moral počakati na sprejetje vseh potrebnih predpisov na trgu za prodajo tovrstnega izdelka. »Po okusu se ne razlikuje od ostalih vrst... ima okus po kruhu,« je povedala Sara Koivisto, študentka iz Helsinkov, potem ko je poskusila kruh.

Po oceni Združenih narodov so insekti za več kot dve milijardi ljudi na svetu vir vsakodnevne prehrane. Za hrano se uporablja več kot 1900 vrst.