»V nedeljo je bil zame sploh najboljši dan. Tudi počutila sem se veliko boljše. Vemo, da je drsalna tekma na razdalji moja najslabša disciplina, tako da sem zadovoljna z rezultatom,« se je ob koncu uvodne tridnevne tekaške preizkušnje Ruka trojček zagotovo le deloma tolažila z doseženim Anamarija Lampič, ki je kot najboljša slovenska tekačica z 42. časom zadnjega dneva končala na 48. mestu skupnega seštevka. Tako skromen začetek je zagotovo razočaral vse v slovenskem tekaškem taboru. Z izjemo Katje Višnar mnogo manj od obetov.

Na podobni ravni kot Lampičeva, ki tudi v tej sezoni lovi turkizno majico najboljše mlade tekačice do 23 let, je bila le še Alenka Čebašek. Mlajše Lea Einfalt, Eva Urevc in Nika Razinger so bile na repu uvrščenih v soboto že po enem kilometru. Tudi Miha Šimenc, ki je med tekači edini pretekel tridnevni tour (85.), se je zadnji dan moral zelo potruditi, da ga veliki zmagovalec Ruke Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo z vodilno skupino ni ujel za tekmovalni krog. 

Če so Norvežanke po katastrofi v petek na sprintu v soboto naredile preobrat – kraljica teka Marit Bjorgen je zmagala že svojo 111. tekmo v svetovnem pokalu – ga varovanci Stefana Saracca niso zmogli. Smuči in razmere niso izgovor. Tudi solidni obeti po tekmah FIS teden prej se niso potrdili, čeprav je večina konkurence iz Saariselke v Ruki zelo visoko, denimo Avstrijka Teresa Stadlober in Francoz Maurice Manificat. 

Tolažba je, da je bil začetek tudi lani v Ruki podobno zelo slab, a se je potem trend obrnil. Edine točke svetovnega pokala je tako pritekla Katja Višnar s 17. mestom, a na srečo je to podpovprečni odraz moči. »Danes odpotujemo na naslednjo postajo Lillehammer in upam, da bo tam forma boljša in da pridem v sprintu v izločilne boje,« je želja Anamarije Lampič. Ekipi se bo pridružila tudi Vesna Fabjan, ki je imel zadnje mesece napeta pogajanja glede pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenije, na Norveškem pa bo na sporedu prav njena paradna disciplina.