Ste že slišali za fitnes na vodi? Gre za funkcionalno vadbo, primerno za vse generacije, saj je vpliv na sklepe zaradi blazine in vode, ki absorbirata udarce, zelo majhen. Minuli konec tedna so vadbo onmat fit na Bledu preizkusili tudi udeleženci 16. mednarodnega kongresa Fitnes zveze Slovenije.

»Vaje na vodi se izvajajo na napihljivi blazini (dimenzije 220 x 85 x 15 centimetrov), ki ima nosilnost do 160 kilogramov. Z vadbo preizkušamo in izzivamo celotno telesno propriocepcijo, saj že tradicionalnim vajam damo popolnoma drugo dimenzijo,« novo obliko rekreacije na naših tleh opiše Kristijan Ladić, nekdanji vsestranski športnik, trener in športni funkcionar. Navdih zanjo je dobil ob gledanju spletnih posnetkov iz Anglije in Združenih držav Amerike, kjer je vadba na vodi prava uspešnica.

»Glede na moje raziskovanje je na svetu le sedem držav, ki imajo kakšno svojo različico vadbe na vodi. Slovenijo tako uvrščamo med vodilne v svetu, ki imajo svoj koncept vadbe na vodi. Naša posebnost sta unikaten nabor vaj in koncept treniranja, ki ga oblikujemo v sodelovanju s strokovnjaki iz naše krovne organizacije Fitnes zveze Slovenije. Na trgu smo prisotni z visoko intenzivnim programom, poimenovanim VIT 35,« pojasni nekdanji telovadec, karateist in rokometaš.

Vadba na vodi je namenjena širšim množicam ljudi, programi se prilagajajo otrokom, mladostnikom, srednji starostni populaciji in seniorjem. Dobrodošli so tako rekreativni kot vrhunski športniki. Vadeči potrebujejo zgolj oblačila, primerna za v vodo, drugih rekvizitov za samo vadbo pa ne. V prihodnje se bodo izvajali tudi programi, ki bodo vključevali elastiko, žoge in valje.

Redne vadbe v Mariboru

»Vse vaje se lahko prilagodijo tako, da zadostijo različnim stopnjam znanja in moči udeležencev. Zagotavljajo idealno korektivno orodje za krepitev mišične slabosti. Mirovanje in valovanje vode povzroča gibanje blazine, ki pomaga pri pravilnem mišičnem ravnovesju ter tako izboljšuje držo in zmanjšuje verjetnost poškodb sklepov in mišic,« poudarja sogovornik. Pravilna izvedba vaj je velika motivacija vadečih, a je trud vselej poplačan s samozavestjo. Ob vsem tem pa vadba ponuja tudi obilo smeha in zabave.

V testnem osemmesečnem obdobju je vadbo na vodi preizkusilo več kot 650 vadečih različnih starosti. Navdušiti jim je uspelo tako učence 2. in 3. razreda osnovne šole, mladostnike, skupine starejših žensk (od 55 do 65 let), aktivne smučarje, atlete, nogometaše, odbojkarje, deskarje na snegu, veslače, teniške igralce, predstavnike borilnih športov ter kopalce in turiste na kopališču Mariborski otok in v Bernardinu.

»Nedavno smo v Mariboru pričeli redno vadbo v kopališču Pristan, kjer so dobrodošli prav vsi, željni rekreacije. Vadba je primerna tudi za otroke, pogoj je le znanje plavanja. V prihodnje načrtujemo tudi program, v katerem bodo otroci aktivno sodelovali s starši, pri čemer bodo vsi pripomočki prilagojeni najmlajšim.«

Ugodni vplivi na celo telo

Naravno gibanje, ki ga zahteva vadba na vodi in vodni blazini, povsem spontano aktivira mišice trupa. »Krepitev stabilizatorjev trupa je izredno pomembna, saj je v številnih drugih oblikah dejavnosti prezrta. Krepitev mišic trupa je ključ rehabilitacije, dobre športne predstave in preventiva pred poškodbami,« opozarja Ladić.

Trening ravnotežja na vodni blazini pripelje do boljše koordinacije, agilnosti in tudi drže telesa, dodaja. Bolj se zavedamo lastnega telesa in bolj precizno in z manj truda delamo hotene gibe. Redna vadba izboljša srčno-žilni sistem, ki omogoča preskrbo telesnih tkiv in organov s kisikom in hranili ter omogoča prenos informacij s pomočjo hormonov, hkrati pa iz mesta nastajanja omogoča odstranjevanje presnovnih produktov, ki se nato izločajo po pljučih, ledvicah in jetrih.

Poleg vseh izpostavljenih lastnosti ima vadba onmat fit še dodatne prednosti. Ladić izpostavi naslednje: »Izboljšanje telesne drže, povečanje mišične vzdržljivosti, lažje opazimo in popravljamo težave s telesno držo, izboljšamo ravnotežje, koordinacijo in spretnost.«

Vadbe na vodi ni možno primerjati z nobeno drugo vadbo, meni sogovornik: »Število vadečih je omejeno, skorajda vsak vadeči ima svojega osebnega trenerja. Zaradi omejenega prostora (blazine) se morajo vadeči še toliko bolj potruditi, da vaje izvedejo pravilno, saj lahko v nasprotnem primeru padejo v vodo. Voda jim torej ponuja neko posebno motivacijo za delo oziroma trening. Smeh pri padcih v vodo aktivnost le še popestri!«