Ruska atletska zveza (RUSAF) je bila izključena iz mednarodnih tekmovanj novembra leta 2015 po objavi poročila Richarda McLarna, ki je v obširni dokumentaciji Rusom očital sistematične zlorabe. IAAF je v zadnjem obdobju dovolila nastope pod nevtralno zastavo tistim ruskim atletinjam in atletom, ki so dokazali, da v zadnjem obdobju niso sodelovali v ruskem sistemu, obenem so morali posamezniki doslej opraviti vsaj tri testiranja šest mesecev pred nastopom na prvi mednarodni tekmi.

Rusi so medtem že izpolnili mednarodne kriterije glede dopinških testov, iz vadbenega procesa pa so odstranili tudi suspendirane trenerje. Še naprej pa zavračajo potrditev McLarnovega poročila, prav tako pa vseh zahtev še ni izpolnila njihova protidopinška agencija in jo svetovna 16. novembra še ni ponovno vključila v svoje vrste.

Izmed ostalih držav, ki so bile pod protidopinškim drobnogledom IAAF, je bil Maroko umaknjen iz liste, Belorusija, Etiopija, Kenija in Ukrajina pa so na njej ostale in morajo izpolniti dodatne zahteve posebne komisije IAAF.