Kot so zapisali, potrošniške organizacije zahtevajo, da se vse povezane igrače in naprave, ki ne omogočajo zadostne varnosti pri povezovanju in shranjevanju podatkov, umaknejo iz prodaje. To še posebej velja za izdelke, namenjene otrokom in mladostnikom, pri katerih bi morali biti zagotovljena absolutna varnost in zaščita.

Po njihovih navedbah je nemški telekomunikacijski regulator prodajo pametnih ur, s katerimi starši lahko sledijo in komunicirajo z otrokom, preprosto prepovedal. Da otrokom namenjene pametne ure predstavljajo precejšnjo varnostno tveganje, pa je med drugim ugotovila tudi norveška potrošniška organizacija Forbrukerrldet.

»Med drugim lahko nepridipravi prevzamejo nadzor nad uro in jo uporabijo za sledenje in prisluškovanje otrokom. Ta funkcionalnost je sicer ena od tistih, zaradi katere se starši pravzaprav odločijo za nakup, saj v aplikaciji lahko ugotavljajo, kje se giblje otrok, preko telefonskega vmesnika v uri pa z njim lahko komunicirajo,« so zapisali v zvezi potrošnikov.

V pametno uro je precej preprosto vdreti

Boštjan Okorn iz zveze opozarja, da je mogoče v uro precej preprosto vdreti, prevzeti nadzor in celo ponarediti podatke o lokaciji, da je videti, kot da bi bil otrok nekje drugje, kot je v resnici. Vsi podatki so namreč med pošiljanjem v in iz ure popolnoma nezaščiteni, prav tako je nezaščiten tudi prostor za shranjevanje podatkov v uri.

S tem pa je povezana tudi nezanesljivost gumba SOS, s pritiskom na katerega otrok lahko sproži klic oz. sporočilo na pomoč do vnaprej določenih številk. Nepridipravi lahko namreč brez večjih težav spremenijo seznam zaupanja vrednih številk, tako da klic oz. sporočilo v resnici ne doseže staršev, skrbnikov ali drugih otrokovih zaveznikov.

Kot so še zapisali v zvezi, starši povezane izdelke nemalokrat kupujejo, ker želijo zaščititi svoje otroke, a v resnici jih naredijo še bolj ranljive, saj se ne zavedajo tveganj, "ki jih prinašajo zaradi nemarnosti proizvajalcev, ki ne poskrbijo niti za najbolj osnovno zaščito zasebnosti".

Zato staršem svetujejo, da se pred odločitvijo o nakupu takšnega izdelka prepričajo, ali so zagotovljene vsaj osnovne ravni zaščite: močna gesla za povezovanje (običajno jih sploh ni) in šifriranje povezave in podatkov, ki so shranjeni v napravi. Svetujejo jim tudi, da preverijo splošne pogoje, predvsem tisti del, ki govori o morebitnem pošiljanju podatkov tretjim osebam.