Mariborska sodnica Andreja Lukeš je sklenila prvostopenjsko poglavje v tragični zgodbi o delovni nesreči, v kateri je 5. februarja 2014, ko je Slovenijo prizadel žled, umrl komaj 20-letni Nejc Mesarič. Tožilec Simon Grahornik je odgovornost za smrt pripisal Francu Kešpertu iz podjetja Elektro Maribor. V obtožnici ga je obremenil, da kot odgovorni za urejanje delovnega okolja in varen potek dela pri odpravljanju posledic poškodb električnih vodnikov na daljnovodu dela ni organiziral tako, da bi zagotovil pogoje za varno delo šestčlanske skupine delavcev. Prepričan, da obtoženi na terenu ni dosledno upošteval niti enega izmed petih zlatih varnostnih pravil, potrebnih pri delu z električnimi napravami, je Grahornik v obtožnici zapisal, da je Kešpert opustil dolžno ravnanje in s tem storil kaznivo dejanja ogrožanja varnosti pri delu iz malomarnosti. Pri tem je vztrajal vse do današnje sklepne besede, ko je sodišču predlagal, da Kešperta ob upoštevanju, da v preteklosti še ni bil kaznovan in ob upoštevanju težkih vremenskih razmer, v katerih se je zgodila nesreča, obsodi na pogojno kazen dveh let zapora s preizkusno dobo štirih let, sodišče pa mu je prisodilo nekoliko nižjo pogojno kazen, in sicer leto in pol zapora s preizkusno dobo treh let.

Mladenič ni bil električar

Nesrečni Mesarič po poklicu ni bil električar niti ni delal v Elektru Maribor. Ko je bila Slovenija zaradi žleda ujeta v ledeni oklep, se je odločil, da bo prostovoljno priskočil na pomoč. Tistega februarskega večera je bilo zanj usodno, da se je med odstranjevanjem vejevja oprijel nepretrganega vodnika, v katerem ne bi smelo biti več električne napetosti, a je ta zaradi mehanske okvare pogonskega droga kljub temu prevajal električno napetost. Fant je utrpel električni udar, umrl je zaradi zastoja srca in paralize življenjsko pomembnih centrov za dihanje in delovanje srca.

Obtoženi Franc Kešpert je tragični izid na sodišču obžaloval, odgovornost za Mesaričevo smrt pa je zanikal. Zagovarjal se je, da je tistega dne skupino delavcev vodil skladno z njemu znanimi veljavnimi in priznanimi tehničnimi predpisi, predvsem pa, da delavcem ni odredil izvajanja nobenih del, ko so prispeli v zaselek Rep, niti odstranjevanja podrtega drevesa, ker je prej hotel pregledati, kakšno je stanje na terenu. »Dejstvo je, da se je 5. februarja 2014 zgodila huda tragedija, v nesreči je umrl mlad človek, za kar pa ne gre kriviti Franca Kešperta. Na zatožni klopi se je znašel kot grešni kozel. Tožilstvo mu očita tri opustitvena ravnanja. Iz tople sodne dvorane je pogled tožilca celo razumljiv, iz realnosti, iz gozda, teme in mraza, ki je terjal paniko, pa je pogled drugačen,« je v zaključnem govoru dejal obtoženčev zagovornik Janez Koščak iz odvetniške družbe Čeferin. »Nejc Mesarič je prijel za vodnik, pred tem so zanj prijeli tudi drugi delavci in ni bilo nič. Zaradi mehanske okvare je stekla napetost po vodniku,« je spomnil odvetnik in ponovil, da tožilstvo Kešpertu neutemeljeno očita opustitev varnostih ukrepov. Vendar sodišča s svojo trditvijo ni prepričal.

Odgovoren kljub nemogočim razmeram

Sodnica Andreja Lukeš je razložila, da je upoštevala ocene strokovnjakov in prišla do zaključka, da je obtoženi Kešpert s svojimi ravnanji izpolnil vse znake kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu, za kar je predpisana kazen do osem let zapora. Obtoženemu je rekla, da je videl, da so delavci pričeli rezati vejevje z motorno žago in da so tudi že polagali daljnovod, ne da bi prej preverili pet zlatih varnostnih pravil. »Res ste bili v nemogočih razmerah poslani na delovišče, v skupini ste imeli dva, ki nista bila zaposlena v Elektru Maribor in nista imela tovrstnih izkušenj, a še posebej bi morali paziti nanju. Skupinovodja ste bili že od leta 2008, z vašimi izkušnjami do tega dogodka ne bi smelo priti. Tudi nekdo drug je prijel za vodnik, ob tej nesreči lahko rečem, hvala bogu, da ni umrl še kdo,« je sklenila sodnica.